piątek, 21 marca 2014

Sernik z nutellą

Czy cokolwiek co zawiera nutellę może być niedobre?? No właśnie a sernik z jej dodatkiem to już niebo w gębie. Wiem, wiem, spojrzycie na jej ilość i złapiecie się za głowę ale... no ale... ale tak musi być! ;) Smak sernika powalający, szczególnie na drugi dzień. Oj trudno się oprzeć takiej pokusie, osoby na diecie proszone są o zamknięcie oczu... i zjedzenie jednego kawałeczka ;) Po przejrzeniu wielu przepisów na taki sernik, znalazłam ten - dla mnie idealny więc zmieniłam w nim niewiele :)



Ciasteczkowy spód:
  • 300g ciastek pełnoziarnistych
  • 100g masła

Ciastka pokruszyć - można użyć malaksera albo włożyć ciastka do foliowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Powstanie masa mniej więcej o konsystencji mokrego piasku. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 23cmx27cm i wygładzić np. wypukłą częścią łyżki.

Masa serowa:
  • 1kg sera na sernik zmielonego 3-krotnie
  • 500g Nutelli
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 4 łyżki miękkiego masła

Nutellę delikatnie podgrzać aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Pozwoli to na jej lepsze wymieszanie z masą serową. Można zrobić do wstawiając słoik do garnuszka z gorącą wodą lub przekładając odpowiednią ilość masy do miseczki i podgrzanie w mikrofalówce przez ok 30 sekund.
Do sera wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Dodać budyń, cukier, masło i kaszę mannę, dokładnie wymieszać z masą serową i dodać płynną nutellę. Mieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą i masa będzie miała jednolity kolor. Wylać ją na, przygotowany wcześniej, ciasteczkowy spód i piec 70minut w temp. 180 stopni. Studzić w piekarniku.

Smacznego

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 komentarze:

  1. Ależ to musi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń