niedziela, 16 marca 2014

Tarta cytrynowa z bezą

Opuściłam się ostatnio w zamieszczaniu przepisów ale już nadrabiam ten miesiąc nieobecności. Na początek tarta cytrynowa z bezą. Słodka, kwaskowa i aromatyczna. Przepis wzorowałam na propozycji z Kuchni Lidla. 



Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite, gładkie ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach  wyłożyć na nie arkusz papieru do pieczenia na który wysypać np. ziarna fasoli, by je obciążyły podczas pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie:
  • 250 ml wody
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 160 g cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
Mąkę, żółtka i sok z cytryny wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i mieszaninę z żółtek. Mieszać aż masa zgęstnieje. Powstanie coś w rodzaju cytrynowego, gęstego kisielo-budyniu. Masę przestudzić i wyłożyć na wcześniej upieczony kruchy spód.

Beza:
  • 3 białka
  • 200g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier aż beza będzie lśniąca. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.

Bezę wyłożyć na masę cytrynową. Łyżką można zrobić ozdobne "czubki" i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż beza zacznie się przyrumieniać.

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołykiBeza doskonała

6 komentarzy:

  1. od dłuższego czasu chodzi za mną taka tarta.... z dużą bezą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super tarta, co za połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezy i cytrynę, a tu mam wszystko w jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak smakowała? moje doświadczenia z tym przepisem na moim blogu - zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń