niedziela, 14 lipca 2013

Kofta

albo jej smaczna podróbka. Taki inny pomysł na mielone kotlety. Smaczne, aromatyczne których smak podkreśla miętowy sos. Warte polecenia i wypróbowania. Ciekawa propozycja również na letnie grillowanie :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki papryki
  • sól, pieprz
  • 12 patyczków do szaszłyków

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż będzie szklista. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i wymieszać. W ręku z mięsa uformować walec, który należy przekłuć patyczkiem. Aby mięso nie kleiło się do dłoni, należy ręce zanurzać co jakiś czas w zimnej wodzie. Uformowane kotleciki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe podawać wg uznania z ziemniakami, ryżem. U mnie były to pieczone ziemniaczki z tego przepisu.

Sos:
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • garść listków mięty
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól

Miętę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i pozostałymi składnikami. Sos musi być trochę kwaśny, trochę słodki i mocno aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz