piątek, 10 maja 2013

ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego i toffi

Kiedy odkryłam własnej roboty kajmak wiedziałam, że będzie to przygoda na dłużej. Połączenie słodyczy ze słonym masłem orzechowym to coś co urzeka kubki smakowe i powoduje szybsze bicie serca ;) mniaaam... chciałoby się wymruczeć. Jako krem idealnie pasuje do czekoladowego ciasta, pokrytego czekoladową polewa. Ciasto jest sycące, najlepsze w temperaturze pokojowej 2 dnia. Do dzieła bo tego trzeba spróbować :) Przepis na ciasto  z książki "120 wypieków" Emmy Patmore. Krem - własna inspiracja.



Ciasto (forma 23x27cm):
  •  225g masła
  • 100g czekolady deserowej
  • 150ml wody
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 rozkłócone jajka

Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku, mieszać do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, do mieszaniny suchych składników wlać masło z czekoladą, wymieszać. Dodać śmietanę i rozkłócone jajka. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.

Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.

Krem:
  • 60g masła
  • 270g masy kajmakowej z tego przepisu
  • 220g masła orzechowego z kawałkami orzechów.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najłatwiej jest wtedy, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

Ciasto przekroić wzdłuż, na pierwszy blat wyłożyć cały krem. Przykryć drugą częścią ciasta i polać polewą czekoladową.

Polewa:
  • 200g czekolady (u mnie 100g gorzkiej i 100g mlecznej)
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka schłodzonego masła

Czekoladę z wodą roztopić w rondelku, dodać śmietanę i mieszać, podgrzewając do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać łyżkę masła, wymieszać.
Polewą pokryć ciasto, można udekorować posiekanymi solonymi orzeszkami. Najlepiej odstawić ciasto do "przegryzienia się".

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Ooo masło orzechowe, toffi i czekolada - na takie połączenie jestem chętna zawsze :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto zrobilam dokladnie jak w przepisie i nie wyszlo :/
    baaaardzo wielki zakalec. ale masa bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wychodzi dosyć zbite, niemniej uniknęłam zakalca. Można spróbować wykorzystać biszkopt czekoladowy z tego przepisu http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2012/08/ciasto-cappuccino.html który jest lżejszy i bardziej puszysty. :)

      Usuń