niedziela, 3 lutego 2013

IDEALNY tort kajmakowy :)

Dlaczego idealny zapytacie? Bo mimo, że z dużą ilością masy krówkowej to nie przesłodzony z genialnym zachowaniem równowagi smaków. Skąd ta równowaga? Biszkopt orzechowy, wyrazisty w smaku o ostrzejszych rysach niż klasyczny a słodki krem przełamany kwaskowym dżemem. Wszystkie smaki tworzą idealną harmonię, która tak jak muzyka zapada w pamięć :) Zdecydowanie wart wypróbowania. Inspiracja stąd, oczywiście z moimi zmianami ;)





Składniki na biszkopt (tortownica 24cm):
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 150g zmielonych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać. Ciągle ubijając dodawać żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami. 
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie trzeba wykładać ani niczym smarować. Wlać ciasto i piec w temperaturze 160-170 stopni ok 40-60 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu, jeszcze gorące należy w blasze trzymając równolegle do podłogi upuścić z wysokości około 60cm. Wiem, wiem jak to brzmi, ciarki po plecach przechodzą jak nadchodzi ten moment ale to konieczne. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Po całkowitym ostudzeniu można ciasto nożykiem oddzielić od formy. Przekroić na 3 blaty.

Krem:
  • 500 g  serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej - pół puszki (używam gotowej masy Gostyń)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się. 
Mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z masą kajmakową.

Poncz:
  • 2/3 szklanki wody
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek (25-50 ml) wódki
  • 2-3 łyżki rumu (pominęłam)
Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia się kryształków cukru. Dodać alkohol i aromat, odstawić do przestudzenia.

Konfitura:
  • 400g dżemu/konfitury z czarnej porzeczki
Dżem należy podgrzać by uzyskać płynną konsystencję. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się kawałków owoców. Odstawić.


Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć połowę konfitury porzeczkowej a na nią połowę kremu. Na krem wyłożyć drugi blat ciasta. Na ciasto drugą część konfitury i pozostały krem. Przykryć trzecim blatem ciasta. Nasączyć.

Do dekoracji:
  • 250g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietany kremówki

Śmietanę ubić na sztywno, wysmarować nią boki tortu. Obsypać wg uznania orzechami, płatkami migdałów lub, tak jak w przypadku tortu brzoskwiniowego, okruszkami ze ściętego czubka biszkoptu.
Masę kajmakową wyłożyć na wierzchu, widelcem uformować wzór. Tort schłodzić w lodówce ok. 2h.

2 komentarze:

  1. ten tort jest drogi i ochydny ...jagoisb robilam i mi wgl nie wyszedl ... od dupy ztakim tortem ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może był ohydny bo nie wyszedł? Torty tanie to w markecie są tylko...

      Usuń