sobota, 20 października 2012

Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem

Nieskomplikowane połączenie - idealne współgranie.  Danie nieskomplikowane wymagające jednak trochę czasu. Dzięki natce pietruszki farsz nie jest mdły. Jeśli szukasz przepisu na krokiety inne niż z mięsem i kapustą to właśnie znalazłaś/eś :)



Składniki na naleśniki:
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • mąka 
  • cukier, sól, 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać. Mąki dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Usmażyć naleśniki i odstawić by ostygły.

Składniki na farsz:
  • 70 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebule pokroi w kostkę. Wszystko to wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć aż cebula się zeszkli a woda z pieczarek odparuje. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Jajka, ser i pieczarki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę.

Farsz zawijać w naleśniki i podsmażyć na oliwie (można obtoczyć je w jajku i bułce tartej).


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ten farsz :) Zdecydowanie trafiłaś w moje gusta ty daniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. KROKIETY WYSZŁY BARDZO SMACZNE, POLECAM PRZEPIS.
    DZIĘKUJĘ:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są super. Robiłam w zeszłym roku na święta i w tym również zrobię. Polecam. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń