piątek, 12 października 2012

Chałwowe ciastka i stempelki

Gdy tylko zobaczyłam przepis na te ciastka wiedziałam, że niebawem będą się piekły w moim piekarniku ciesząc oczy i podniebienie. Wbrew pozorom ciastka nie są przesłodzone. Kruche z wyraźną nutą chałwy. Wg mnie można je podrasować dodając posiekane orzechy. Polecam. Przy pieczeniu nie mogłam się powstrzymać i wypróbowałam nowe stempelki - wyszedł mi jadalny alfabet. Przepis stąd z moimi zmianami (bez jajka mi się nie kleiło ;) )


Składniki na ok 50 szt ciasteczek:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  200g margaryny
  •  1 jajko
  •  2 łyżki wody
  •  3 łyżki ziaren sezamu
  •  200g chałwy waniliowej


Chałwę pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze do pieczenia. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Do spłaszczenia posłużyły mi stempelki z literami. Są one wygodne w użyciu, ładnie wychodzą poszczególne litery, ale wiadomo ciasteczka rosły i kontury się trochę rozmyły.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, już poprawiłam :)

      Usuń
    2. hihi, dziękuję. :) smakowały? u mnie zniknęły w ciągu chwili. :)

      Usuń
    3. pyszne, dla wielbicieli chałwy idealne :)

      Usuń
  2. jestem wielbicielką chałwy więc wczoraj zrobiłam, smaczne :) tylko nie miałam sezamu i zrobiłam z startymi orzechami włoskimi. monia.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielbicielką chałwy więc wczoraj zrobiłam, smaczne :) tylko nie miałam sezamu i zrobiłam z startymi orzechami włoskimi. nie miałam stempelków z literkami, za to miałam foremki z kwiatkiem, gwiazdą, serduszkiem i użyłam ich jako stempelki :) monia.

    OdpowiedzUsuń