niedziela, 22 lipca 2012

Letnie ciasto z owocami



Gdy na straganach taki wybór pysznych owoców na stole nie może zabraknąć tego ciasta. Pyszny w swej prostocie. Nie za słodki - słodycz biszkoptu łagodzą owoce i nieprzesłodzona bita śmietana. Można użyć dowolnych, ulubionych owoców. U mnie dzisiaj z jagodami. Polecam. Przepis pochodzi z przepastnego zeszytu mojej mamy :)



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka i cukier utrzeć mikserem na parze, aż do uzyskania puszystej masy i rozpuszczenia się cukru. Do gotowej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę (u mnie 39x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Owoce:
  • 0,5-0,75kg jagód
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 3/4 owoców.
Bita śmietana:
  • 0,5l śmietany 30%
  •  4 łyżki cukru
  •  4 łyżeczki żelatyny
  • 0,25 szklanki zimnej wody
  • 0,25 szklanki gorącej wody
Żelatynę zalać zimną wodą wymieszać i odstawić aby napęczniała. Po chwili zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt z owocami. Na śmietanę wyłożyć pozostałe owoce.

2 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa) przygotować wg, instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wymieszać ją i układać na wierzchu naszego ciasta. Całość wstawić do lodówki. 
Smacznego :)

4 komentarze: