Gdy na straganach taki wybór pysznych owoców na stole nie może zabraknąć
tego ciasta. Pyszny w swej prostocie. Nie za słodki - słodycz biszkoptu
łagodzą owoce i nieprzesłodzona bita śmietana. Można użyć dowolnych,
ulubionych owoców. U mnie dzisiaj z jagodami. Polecam. Przepis pochodzi z przepastnego zeszytu mojej mamy :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka i cukier utrzeć mikserem na parze, aż do uzyskania puszystej
masy i rozpuszczenia się cukru. Do gotowej masy dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę (u mnie 39x24cm).
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Owoce:
- 0,5-0,75kg jagód
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 3/4 owoców.
Bita śmietana:
- 0,5l śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,25 szklanki zimnej wody
- 0,25 szklanki gorącej wody
Żelatynę zalać zimną wodą wymieszać i odstawić aby napęczniała. Po chwili zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę
wyłożyć na biszkopt z owocami. Na śmietanę wyłożyć pozostałe owoce.
2 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa) przygotować wg, instrukcji
na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wymieszać ją i układać na wierzchu
naszego ciasta. Całość wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Pysznie wygląda..
OdpowiedzUsuńjakie pyszne
OdpowiedzUsuńIdealne na lato ciasto, takie letnie i owocowe:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne:)))
OdpowiedzUsuńPyszne. Ja biszkopt zwilzylam woda z sokiem z cytryny nie jest wtedy suchy.
OdpowiedzUsuń