niedziela, 24 listopada 2013

Tort Ferrero rocher

Przepyszny - tak najkrócej można opisać smak tego tortu. Połączenie nutelli, orzechowych wafelków i kakaowego biszkoptu, czy potrzeba do szczęścia czegoś więcej? Mimo dużej ilości nutelli nie jest bardzo słodki. Przepis na biszkopt stąd. Krem - własne proporcje.

Składniki na biszkopt - tortownica 24cm:
  • 6 jajek
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 200g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać żółtka i cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiane dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec ok 45minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.



Składniki na krem:
  • 350ml śmietany 30% lub 36%
  • 625g serka mascarpone
  • 450g nutelli
  • 250g pokruszonych wafelków orzechowych (u mnie 5 knoppersów i wafle orzechowe familijne)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać aż napęcznieje. Następnie zalać ją 2 łyżkami wrzątku i wymieszać do całkowitego  rozpuszczenia się. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać nutellę, wymieszać i dodać serek mascarpone. Tak przygotowanej masy odłożyć 4 łyżki stołowe do małej miseczki i włożyć do lodówki - ta część posłuży do dekoracji tortu.
Wafle pokruszyć w malakserze do otrzymania okruszków.  Wsypać do masy z nutellą i wymieszać.

Do nasączenia:
  • 1 szkl. mocnego naparu z herbaty
  • ew. do wersji z alkoholem polecam użyć wódki Soplica orzech laskowy (super aromat orzechów)

Biszkopt podzielić na 3 warstwy. Nasączyć pierwszy placek i wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu. Na krem wyłożyć ostatni biszkoptowy blat, nasączyć i wyłożyć pozostały krem. Nożem maczanym w gorącej wodzie wygładzić powierzchnię kremu, pamiętając również o bokach ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia. Po min. 1 h część kremu, którą zostawiliśmy do dekoracji przełożyć do worka cukierniczego i końcówką z gwiazdką dekorować wg uznania.



17 komentarzy:

  1. Mam słabość do Tortów! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutellowo-wafelkowy <3 o jejku jak pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O MATKO! Jak on wygląda!! Jeju... złapałaś mnie na mojej słabości - torty czekoladowe :P I jeszcze te wafelki orzechowe w tym kremie....mmmm rozpływam się ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, rany, jakie to musi być słodziuchne!
    Tyle nutellli! Prezentuje się wspaniale, muszę go zrobić na andrzejki w sobotę :)
    Tylko ta nutella powala :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta żelatyna jest potrzebna przy takiej ilości mascarpone? Chyba sam utrzyma krem. Spróbuję bez ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może nie jest potrzebna, ja jednak miałam już takie przygody z nietrzymającą się bitą śmietaną, że wolę dmuchać na zimne ;)

      Usuń
    2. Co moge dac zamiast serka mascarpone? W Niemczech nie ma :( pomoz!

      Usuń
  6. Smietana kremowka do ubijania ma być zimna czy w temp pokojowej? Czy nie ma różnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być schłodzona bo inaczej będzie problem z jej ubiciem.

      Usuń
  7. Witam, ta smietana do ubijania to ma być taka jak do zup i sosow np. Piatnica tylko 30 % czy taka w kartoniku typu Łaciate? Jaką śmietanę Pani ubijała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być świeża lub UHT obie się ubiją. Min zawartość tłuszczu to 30%

      Usuń
  8. A można najpierw dac mascarpone i odlozyc kilka lyzek do dekoracji by była biala a potem do reszty dodac nutelle czy to robi jakas roznice i np. nie chcą się składniki laczyc? Mascarpone ma być z lodówki czy niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko trzeba pamiętać że masa bez nutelli nie będzie słodka. Mascarpone nie musi być z lodówki

      Usuń
  9. Tort zrobiłam. Ale ja miałam dwa placki biszkoptowe przekładane masa a srednica to prawie 30 cm. Było trochę problemów przy wykładaniu masy, wydawala mi się za rzadka i bardzo się bałam ze nie zastygnie wiec co mogę doradzić to albo z jej wylozeniem poczekać az nieco stężeje albo wylewac ja nie zdejmując obręczy tortownicy i dopiero na drugi dzień odpiąć obręcz. Mimo to WSZYSTKIM SMAKOWALO! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu wafelków nigdy nie miałam rzadkiej masy. Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  10. Tort rewelacja, wszystkim bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń