Kilka razy zdarzyło mi się kupić pyszną bułkę z orzechowym nadzieniem. Ciasto wyglądało na francuskie z nadzieniem ze zmielonych orzechów. Postanowiłam spróbować powtórzyć ten smak w domu. Ciastka wyszły rewelacyjne. Fantastyczna przekąska czy dodatek do kawy. Szybkie, łatwe, nieskomplikowane. Aromatyczne orzechowe nadzienie połączone z chrupiącym ciastem francuskim... mniam. Warte wypróbowania.
Składniki
- 250g zmielonych orzechów (u mnie 100g laskowych, 80g włoskich i 70g ziemnych solonych)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 120g cukru
- paczka gotowego ciasta francuskiego
Orzechy zmielić w malakserze lub użyć gotowych już zmielonych (po kilkumiesięcznej nieobecności widziałam mielone orzechy laskowe w Lidlu). Nie trzeba ich mielić na totalną pastę, fajnie jeśli będzie czuć drobne kawałeczki orzechów w gotowym ciastku. DO orzechów dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na blacie. Na całym rozsmarować masę orzechową. Ciasto zwijać wzdłuż krótszych* boków - najpierw jeden krótszy bok zrolować do środka do połowy szerokości ciasta a następnie to samo zrobić z drugiej strony. Obie "rolady" z ciasta spotkają się na środku tworząc kształt okularu. Ostrym nożem kroić, powstały okularowy wałek, na plastry grubości mniej więcej 1cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200stopni ok 15 minut.
Smacznego :)
*Moje okulary wyszyły małe, bo z rozpędu zrolowałam je wzdłuż dłuższych boków ciasta.
W sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńśliczne ślimaki:)
OdpowiedzUsuń