niedziela, 9 grudnia 2012

Kremowy tort czekoladowy - wreszcie przepis



Pojawiło się kilka komentarzy z prośbą o ten przepis, więc go podaję. Bardzo łatwy do przygotowania, niezwykle efektowny i przepyszny czekoladowy tort. Zrobienie go wymaga jednak dużej ilości... misek ;) Już niewielkim kawałkiem można się zasycić. Słodycz kremów idealnie przełamuje ciasteczkowy spód. Inspiracja stąd.




Składniki na tortownicę 24cm:
  • 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 750g  serka mascarpone
  • 250 g owsianych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
 


Ciasteczka pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem.  Wyłożyć nimi spód tortownicy.
Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Osobno mleczną i gorzką. 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6 szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać cały serek mascarpone i wymieszać. Masę podzielić na 3 części.

Pierwszą z nich wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej dodać lekko przestudzoną, roztopioną mleczną czekoladę – dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą masę. Z ostatnią częścią masy postąpić tak samo – dodać roztopioną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na pozostałe masy. Całość schłodzić w lodówce minimum 3h.

59 komentarzy:

  1. Czym można tak ładnie rozprowadzić masę na wierzchu tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam takiej packi z ząbkami. Ma 3 różne wielkości na każdym z boków.

      Usuń
  2. Piękny i pewnie pyszny :)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda, daj kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny, na pewno nieziemsko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny torcik!
    Ja chce kawaleczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękny - taka czekoladowa bomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. UWIELBIAM TAKI INTENSYWNY POZIOM CZEKOLADOWOŚCI :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfekcyjny - pierwsze, co przyszło mi na myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ależ apetyczny:lekki, puszysty....

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za przepis! Można teraz zrobić ten smakołyk na Święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny ten tort! Naprawdę efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  12. dziś wykonałam ten tort, bardzo szybki, nie wymagający nakładu czasu i pracy, a przy odpowiednim rozplanowaniu nawet misek nie trzeba tak dużo ;)
    jedyne co bym sugerowała to dokładnie odwrotne ułożenie mas, i to nie ze względów estetycznych ale praktycznych; masa z gorzką czekoladą jest najgęstsza i "najcięższa", z mleczną pośrednia, biała jest najlżejsza dlatego równe rozprowadzenie masy z mleczną na białej jest trudne, a tej z gorzką czekoladą już graniczy z cudem. Odwrotnie byłoby idealnie komfortowe, przez co nawet boki tortu wyglądały by równomiernie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował.
      Zamiana mas to świetny pomysł. Następne torty też planuję pozamieniać.

      Usuń
  13. ja dodala bym trochę dżemu na ciastkowy spód i ułożyła masy njaciemniejsza , biała ,beżowa - jak się schłodzi polała polewą i posypała zrumienionymi migdałami - PYCHA PRZEPIS -POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort wygląda bosko, chciałabym zrobić podobny i zastanawiam się czy masy są na tyle gęste żeby "udźwignąć" biszkoptowe blaty?
    pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po stężeniu kremy są dosyć ścisłe więc myślę że utrzymają biszkopt. Doradzalabym użyć większej formy lub zmniejszyć ilość kremów bo z samych kremow tort jest wysoki a jak dojdą jeszcze blaty to może być problem by utrzymać całość w ryzach do czasu aż kremy stężeją

      Usuń
  15. Czy ten tort jest na tyle sztywny zeby go udekorować masą cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po schłodzeniu jest sztywny, więc powinien wytrzymać. Pozostaje pytanie czy masa cukrowa nie zacznie się marszczyć od bitej śmietany, która jest w kremach.

      Usuń
    2. Udało się. Zamroziłam tort a potem obłożyłam kremem maślanym i na to dopiero masą cukrową :) Tort wyszedł rewelacyjny i dekoracja też się utrzymała. Dziękuje serdecznie za fantastyczny przepis:)

      Usuń
  16. Torcik przepyszny i juz dostalam na niego zamówienie od kolezanki na urodziny:) Udalo mie sie go po zamrozeniu oblozyc kremem maślanym a potem udekorować masą cukrową -serdecznie polecam :) Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. mi jeden skladnik nie wypalil i ciasto sie nie zwiozalo rozchodzi sie , pewnie zelatyne zle zrobilam, co mam teraz zrobic ? :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Podaj masę w pucharkach. Szkoda wyrzucić tyle pyszności

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasteczka owsiane własnej roboty czy też jakieś konkretne kupne? Z góry dziekuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam kupnych digestive lub złotokłosych. Z takimi własnej roboty też na pewno będzie pysznie.

      Usuń
  20. Czy można by polać ten torcik z wierzchu czekoladą, żeby był bardziej ... elegancki? Czy to by go tylko zepsuło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Trzeba by go wcześniej dobrze schłodzić aby czekolada go nie zaczęła rozpuszczać.

      Usuń
  21. Czy zamiast żelatyny, można dodać do śmietany śmietan fix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam śmietan fixu, więc trudno mi powiedzieć. Z doświadczeń poprzedniczek, które ten tort robiły, wynika, iż żelatynę można pominąć. Wystarczy, że śmietana będzie dobrze ubita a krem się utrzyma.

      Usuń
  22. Na jak dzua to jest tortownice? Czy masy wykłada się jedna po drugiej czy trzeba czekac az jedna stężeje i wtedy klasc kolejna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na tortownicę o średnicy 24cm. Masy wykłada się jadną po drugiej jednak warto zmienić ich kolejność i wykładać od najciemniejszej ze względu na to, że będzie najbardziej gęsta.

      Usuń
    2. No wlasnie teraz doczytałam ze nad przepiem pisze srednica tortownicy:) Przeczytalam wszystkie komentarze i o tej zmianie kolejności tez. Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Wlasnie zastanawiam się nad wypróbowaniem przepisu na urodziny mojego trzylatka :) Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Tort jest smaczny tylko ciężki. Nie da się go zjeść dużo bo to w zasadzie sam krem. Plusem tego jest to, że mało kto zdecyduje się na dokładkę ;) Z innych tortów polecam ferrero rocher :)

      Usuń
  23. Obie masy zważyły się po dodaniu czekolady, choć była schłodzona. Tort jest mdły. Co mogłam sknocić? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zbyt długo były masy miksowane? Trudno mi powiedzieć co było przyczyną.

      Usuń
  24. Czy cukier ma być już nie miksowany po dodaniu do śmietany? Czy rozpuści sie? Czy po dodaniu serma lepiej miksowac czy recznie mieszac? Czy czekolada ma byc lekko ciepla przy dodawaniu do masy czy w miare ciepla dla lepszego wymieszania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier dodajemy razem z żelatyną i wszystko miksujemy. Po dodaniu serka radzę mieszać mikserem, by ser dobrze się wymieszał. Czekolada ma być lekko ciepła by pozostała płynna. Nie może być gorąca.

      Usuń
  25. Dzisiaj zrobilam tort. Jedyne co bym sugerowała to, pozostawienie troszke wiecej masy bialej, bo do pozostalych dwoch dodajemy czekolade wiec jest ich troszke wiecej. Na razie siedzi w lodowce, jutro bedziemy kosztowac. Ja rozpuscilam mleczna czekolade w tej samej misce co gorzka. Ułożyłam ciemna warstwe na spòd i wsawilam do lodòwki. W miedzy czasie rozstopiłam mleczna czekolade w tej samej miseczce i odłożyłam druga część jasnej warstwy i miksowalam w poprzednio użytej misce do czarnej warstwy. Wyciagnelam z lodòwki czarna, była ona już twardsza wiec latwo rozprowadzila mleczno czekoladowa warstwe. Biała nałożyłam prosto z miski, ale było jej nastyk, byleby pokryć. Następnym razem zostawie wiecej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiada się pysznie :) daj znać jak smakował

      Usuń
  26. Czy pasowaly by w srodku jakies owoce?np brzoskwinie pokrojone w malutka kosteczke?

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam zamiar zrobic tort chlopakowi na urodziny. Moglabym prosic jeszcze o przepis na dobra mase cukrowa i ta mase maslana ktora trzeba posmarowac tort przed nałożeniem masy cukrowej? To bedzie moj pierwszy tort wiec bardzo prosze o pomoc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa maślana to masło utarte z cukrem pudrem z ewentualnym dodatkiem aromatu. Nie korzystam z takich mas więc nie mam dokładnych proporcji. Co do masy cukrowej nie mam przepisu spisanego a korzystałam z dostępnych w internecie np na stronie moje wypieki :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. czy żelatynę przed dodaniem należy rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, należy postąpić zgodnie z opisem w przepisie
      "Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6 szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. "

      Usuń
  30. Dziś zrobilam ten torcik ukochanemu na urodziny......niebo w ustach

    OdpowiedzUsuń
  31. Zroibiłam identycznie jak w przepisie. Kolejność też. Wyszedł pyszny. Na wierzch dałam jeszcze startą gorzką czekoladę. Dużo się nie zje bo bardzo sycący. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Odpowiedzi
    1. Nie ważyłam ale patrząc po wadze składników ok 2kg

      Usuń
    2. Nie ważyłam ale patrząc po wadze składników ok 2kg

      Usuń
  33. Czy zamiast kremówki można użyć bitej śmietany w proszku i mleka? niestety mam tendencję do przebijania kremówki a nie chcę zepsuć tortu (na dwa latka synka) lub może jest jakiś trik zabezpieczający przed przebiciem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam więc się nie wypowiem w kwestii śmietany w proszku ale... Polecam spróbować miksować serek mascarpone razem z płynną śmietaną. W ten sposób krem ubije się szybciej i ze śmietaną też będzie wszystko ok. Jak tylko zobaczysz że krem jest gesty przestaniesz ubijać i gotowe. To mój niezawodny sposób na kremy z mascarpone i śmietany.

      Usuń
  34. Fajny taki przekładany ten torcik, dzięki temu na pewno nie jest za słodki, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń