Pojawiło się kilka komentarzy z prośbą o ten przepis, więc go podaję. Bardzo łatwy do przygotowania, niezwykle efektowny i przepyszny czekoladowy tort. Zrobienie go wymaga jednak dużej ilości... misek ;) Już niewielkim kawałkiem można się zasycić. Słodycz kremów idealnie przełamuje ciasteczkowy spód. Inspiracja stąd.
Składniki na tortownicę 24cm:
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 750g serka mascarpone
- 250 g owsianych ciasteczek
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć nimi spód tortownicy.
Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Osobno mleczną i gorzką.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6
szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Śmietanę ubić na
sztywno, dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać cały
serek mascarpone i wymieszać. Masę podzielić na 3 części.
Pierwszą z nich
wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej dodać lekko przestudzoną, roztopioną mleczną
czekoladę – dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą masę. Z ostatnią częścią masy
postąpić tak samo – dodać roztopioną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na
pozostałe masy. Całość schłodzić w lodówce minimum 3h.
Czym można tak ładnie rozprowadzić masę na wierzchu tortu?
OdpowiedzUsuńja używam takiej packi z ząbkami. Ma 3 różne wielkości na każdym z boków.
Usuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńcudowny!
OdpowiedzUsuńPiękny i pewnie pyszny :)Kasia
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, daj kawałek:)
OdpowiedzUsuńcudny, na pewno nieziemsko smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik!
OdpowiedzUsuńJa chce kawaleczek! :D
Ślicznie czekoladowy:)
OdpowiedzUsuńale piękny - taka czekoladowa bomba!
OdpowiedzUsuńto prawda
UsuńUWIELBIAM TAKI INTENSYWNY POZIOM CZEKOLADOWOŚCI :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny - pierwsze, co przyszło mi na myśl :)
OdpowiedzUsuńWow, ależ apetyczny:lekki, puszysty....
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Można teraz zrobić ten smakołyk na Święta! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten tort! Naprawdę efektowny!
OdpowiedzUsuńdziś wykonałam ten tort, bardzo szybki, nie wymagający nakładu czasu i pracy, a przy odpowiednim rozplanowaniu nawet misek nie trzeba tak dużo ;)
OdpowiedzUsuńjedyne co bym sugerowała to dokładnie odwrotne ułożenie mas, i to nie ze względów estetycznych ale praktycznych; masa z gorzką czekoladą jest najgęstsza i "najcięższa", z mleczną pośrednia, biała jest najlżejsza dlatego równe rozprowadzenie masy z mleczną na białej jest trudne, a tej z gorzką czekoladą już graniczy z cudem. Odwrotnie byłoby idealnie komfortowe, przez co nawet boki tortu wyglądały by równomiernie.
Mam nadzieję, że będzie smakował.
UsuńZamiana mas to świetny pomysł. Następne torty też planuję pozamieniać.
ja dodala bym trochę dżemu na ciastkowy spód i ułożyła masy njaciemniejsza , biała ,beżowa - jak się schłodzi polała polewą i posypała zrumienionymi migdałami - PYCHA PRZEPIS -POLECAM
OdpowiedzUsuńSame kremy - niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńTort wygląda bosko, chciałabym zrobić podobny i zastanawiam się czy masy są na tyle gęste żeby "udźwignąć" biszkoptowe blaty?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dominika
Po stężeniu kremy są dosyć ścisłe więc myślę że utrzymają biszkopt. Doradzalabym użyć większej formy lub zmniejszyć ilość kremów bo z samych kremow tort jest wysoki a jak dojdą jeszcze blaty to może być problem by utrzymać całość w ryzach do czasu aż kremy stężeją
UsuńChyba że w rantach wtedy problemu nie ma
Usuńczekoladowa pychaa :)
OdpowiedzUsuńCzy ten tort jest na tyle sztywny zeby go udekorować masą cukrową?
OdpowiedzUsuńPo schłodzeniu jest sztywny, więc powinien wytrzymać. Pozostaje pytanie czy masa cukrowa nie zacznie się marszczyć od bitej śmietany, która jest w kremach.
UsuńUdało się. Zamroziłam tort a potem obłożyłam kremem maślanym i na to dopiero masą cukrową :) Tort wyszedł rewelacyjny i dekoracja też się utrzymała. Dziękuje serdecznie za fantastyczny przepis:)
UsuńTorcik przepyszny i juz dostalam na niego zamówienie od kolezanki na urodziny:) Udalo mie sie go po zamrozeniu oblozyc kremem maślanym a potem udekorować masą cukrową -serdecznie polecam :) Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńmi jeden skladnik nie wypalil i ciasto sie nie zwiozalo rozchodzi sie , pewnie zelatyne zle zrobilam, co mam teraz zrobic ? :(
OdpowiedzUsuńPodaj masę w pucharkach. Szkoda wyrzucić tyle pyszności
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane własnej roboty czy też jakieś konkretne kupne? Z góry dziekuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńUżywam kupnych digestive lub złotokłosych. Z takimi własnej roboty też na pewno będzie pysznie.
UsuńCzy można by polać ten torcik z wierzchu czekoladą, żeby był bardziej ... elegancki? Czy to by go tylko zepsuło? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Trzeba by go wcześniej dobrze schłodzić aby czekolada go nie zaczęła rozpuszczać.
UsuńCzy zamiast żelatyny, można dodać do śmietany śmietan fix?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam śmietan fixu, więc trudno mi powiedzieć. Z doświadczeń poprzedniczek, które ten tort robiły, wynika, iż żelatynę można pominąć. Wystarczy, że śmietana będzie dobrze ubita a krem się utrzyma.
UsuńNa jak dzua to jest tortownice? Czy masy wykłada się jedna po drugiej czy trzeba czekac az jedna stężeje i wtedy klasc kolejna?
OdpowiedzUsuńna tortownicę o średnicy 24cm. Masy wykłada się jadną po drugiej jednak warto zmienić ich kolejność i wykładać od najciemniejszej ze względu na to, że będzie najbardziej gęsta.
UsuńNo wlasnie teraz doczytałam ze nad przepiem pisze srednica tortownicy:) Przeczytalam wszystkie komentarze i o tej zmianie kolejności tez. Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Wlasnie zastanawiam się nad wypróbowaniem przepisu na urodziny mojego trzylatka :) Pozdrawiam.
UsuńTort jest smaczny tylko ciężki. Nie da się go zjeść dużo bo to w zasadzie sam krem. Plusem tego jest to, że mało kto zdecyduje się na dokładkę ;) Z innych tortów polecam ferrero rocher :)
UsuńObie masy zważyły się po dodaniu czekolady, choć była schłodzona. Tort jest mdły. Co mogłam sknocić? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem...
OdpowiedzUsuńMoże zbyt długo były masy miksowane? Trudno mi powiedzieć co było przyczyną.
UsuńCzy cukier ma być już nie miksowany po dodaniu do śmietany? Czy rozpuści sie? Czy po dodaniu serma lepiej miksowac czy recznie mieszac? Czy czekolada ma byc lekko ciepla przy dodawaniu do masy czy w miare ciepla dla lepszego wymieszania?
OdpowiedzUsuńCukier dodajemy razem z żelatyną i wszystko miksujemy. Po dodaniu serka radzę mieszać mikserem, by ser dobrze się wymieszał. Czekolada ma być lekko ciepła by pozostała płynna. Nie może być gorąca.
UsuńDzisiaj zrobilam tort. Jedyne co bym sugerowała to, pozostawienie troszke wiecej masy bialej, bo do pozostalych dwoch dodajemy czekolade wiec jest ich troszke wiecej. Na razie siedzi w lodowce, jutro bedziemy kosztowac. Ja rozpuscilam mleczna czekolade w tej samej misce co gorzka. Ułożyłam ciemna warstwe na spòd i wsawilam do lodòwki. W miedzy czasie rozstopiłam mleczna czekolade w tej samej miseczce i odłożyłam druga część jasnej warstwy i miksowalam w poprzednio użytej misce do czarnej warstwy. Wyciagnelam z lodòwki czarna, była ona już twardsza wiec latwo rozprowadzila mleczno czekoladowa warstwe. Biała nałożyłam prosto z miski, ale było jej nastyk, byleby pokryć. Następnym razem zostawie wiecej.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :) daj znać jak smakował
UsuńCzy pasowaly by w srodku jakies owoce?np brzoskwinie pokrojone w malutka kosteczke?
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobic tort chlopakowi na urodziny. Moglabym prosic jeszcze o przepis na dobra mase cukrowa i ta mase maslana ktora trzeba posmarowac tort przed nałożeniem masy cukrowej? To bedzie moj pierwszy tort wiec bardzo prosze o pomoc ;)
OdpowiedzUsuńMasa maślana to masło utarte z cukrem pudrem z ewentualnym dodatkiem aromatu. Nie korzystam z takich mas więc nie mam dokładnych proporcji. Co do masy cukrowej nie mam przepisu spisanego a korzystałam z dostępnych w internecie np na stronie moje wypieki :)
UsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńczy żelatynę przed dodaniem należy rozpuścić?
OdpowiedzUsuńTak, należy postąpić zgodnie z opisem w przepisie
Usuń"Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6 szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. "
Dziś zrobilam ten torcik ukochanemu na urodziny......niebo w ustach
OdpowiedzUsuńZroibiłam identycznie jak w przepisie. Kolejność też. Wyszedł pyszny. Na wierzch dałam jeszcze startą gorzką czekoladę. Dużo się nie zje bo bardzo sycący. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńIle kg wychodzi tego tortu ?
OdpowiedzUsuńNie ważyłam ale patrząc po wadze składników ok 2kg
UsuńNie ważyłam ale patrząc po wadze składników ok 2kg
UsuńCzy zamiast kremówki można użyć bitej śmietany w proszku i mleka? niestety mam tendencję do przebijania kremówki a nie chcę zepsuć tortu (na dwa latka synka) lub może jest jakiś trik zabezpieczający przed przebiciem ? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam więc się nie wypowiem w kwestii śmietany w proszku ale... Polecam spróbować miksować serek mascarpone razem z płynną śmietaną. W ten sposób krem ubije się szybciej i ze śmietaną też będzie wszystko ok. Jak tylko zobaczysz że krem jest gesty przestaniesz ubijać i gotowe. To mój niezawodny sposób na kremy z mascarpone i śmietany.
UsuńCzy te warstwy należy nakładać jedna na drugą bez wcześniejszego schłodzenia w lodówce ?
OdpowiedzUsuńFajny taki przekładany ten torcik, dzięki temu na pewno nie jest za słodki, prawda? :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za przepis :) Zrobiłam dziś na urodziny córki i zniknął momentalnie :) Tylko dodatkowo przełożyłam go cienkim biszkoptem i zapomniałam dodać cukru. Ale to dobrze, bo i tak był bardzo słodki ;)
OdpowiedzUsuń