niedziela, 27 września 2020

Pełnoziarnista szarlotka bez cukru

Ciasto powstało z potrzeby, zarówno tej łakomstwa, by zjeść coś słodkiego, własnego wypieku ale też tej zdrowotnej czyli by nie podnosiło poziomu cukru i insuliny. Pierwowzorem tego przepisu jest przepis na moją ulubioną szarlotkę, której słodycz pochodzi z bezy, która przełamuje kwaskowe, jabłkowe nadzienie i którą wieńczy bardzo kruchy i sypki wierzch. Postanowiłam, go przerobić tak, by był dozwolonym deserem.



 

Składniki na blachę o wymiarach 25x35cm:

Ciasto:

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200g mąki owsianej
  • 375g masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Ciasto najlepiej włożyć do zamrażarki na min. 1h (dobrze zmrożone będzie się lepiej ścierało). W tym czasie można przygotować jabłka.

Składniki na farsz:
  • 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
  • cynamon
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w niewielkie kawałki. Dusić razem z sokiem z cytryny i cynamonem aż owoce zmiękną i część soku odparuje. Jeśli masa jest bardzo kwaśna można troszkę dosłodzić erytrytolem lub ksylitolem


Beza:
  • 6 białek
  • 180g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypywać ksyitol i na końcu mąkę i ocet, cały czas mieszając. Powstanie sztywna, lśniąca bezowa masa.

Wszystkie składniki przygotowane, czas składać ciasto.

1 część ciasta zetrzeć na tarce, rozkładające je równomiernie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na jabłka masę bezową. Na bezę zetrzeć drugą część ciasta również równomiernie rozkładając je na całej powierzchni. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 50-60 minut. Grzanie góra i dół. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz