Taka inna wersja sernika z bardzo kruchym i delikatnym ciastem. Kto robił szarlotkę z bezą ten wie o czym mówię. Do sernika wykorzystałam to samo kruche ciasto :) Całość jest bardzo dobrze wyważona, sernik jest słodki, wilgotny a ciasto niemalże bez cukru, bardzo sypkie idealnie go uzupełnia. Warto wypróbować :) Pomysł mój własny
Składniki na ciasto o wymiarach 25x35cm:
- 600g mąki
- 375g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1kg sera białego na sernik lub trzykrotnie zmielonego
- 250g masła
- 250g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka porządnie ubić mikserem z cukrem i masłem, do napowietrzonej masy dodać budyń, kaszę, esencję waniliową i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu stopniowo dodawać ser, cały czas dokładnie mieszając.
Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, należy zetrzeć połowę kruchego ciasta i równomiernie rozłożyć (doradzam podpiec spód przez ok 10 minut w nagrzanym piekarniku, w innym wypadku może się zdarzyć niewielki zakalec na spodzie gdy namoknie on od masy serowej)*
Na spód wylać masę serową na której wierzch należy zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
*na drugi raz sama posłucham swoich rad i spód podpiekę ;) Niestety za pierwszym razem tego nie zrobiłam czego efekt widać na zdjęciach.
Super! Powinnaś pomyśleć o przeniesieniu się z domowej kuchni do bardziej profesjonalnej :) Masz talent, nie warto go marnować :) Dla nas na pewno jedzenie tego sernika byłoby przyjemnością – chętnie byśmy do tego wypili dobrą, zieloną herbatę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy z mawi-poland.pl :)