środa, 9 marca 2016

Sernik z kruchym ciastem

Taka inna wersja sernika z bardzo kruchym i delikatnym ciastem. Kto robił szarlotkę z bezą ten wie o czym mówię. Do sernika wykorzystałam to samo kruche ciasto :) Całość jest bardzo dobrze wyważona, sernik jest słodki, wilgotny a ciasto niemalże bez cukru, bardzo sypkie idealnie go uzupełnia. Warto wypróbować :) Pomysł mój własny


Składniki na ciasto o wymiarach 25x35cm:
  • 600g mąki
  • 375g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Ciasto najlepiej włożyć do zamrażarki na min. 1h (dobrze zmrożone będzie się lepiej ścierało).

Masa serowa:
  • 1kg sera białego na sernik lub trzykrotnie zmielonego
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżeczki kaszy manny
  • 1  łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka porządnie ubić mikserem z cukrem i masłem, do napowietrzonej masy dodać budyń, kaszę, esencję waniliową i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu stopniowo dodawać ser, cały czas dokładnie mieszając.  

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, należy zetrzeć połowę kruchego ciasta i równomiernie rozłożyć (doradzam podpiec spód przez ok 10 minut w nagrzanym piekarniku, w innym wypadku może się zdarzyć niewielki zakalec na spodzie gdy namoknie on od masy serowej)*

Na spód wylać masę serową na której wierzch należy zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

*na drugi raz sama posłucham swoich rad i spód podpiekę ;) Niestety za pierwszym razem tego nie zrobiłam czego efekt widać na zdjęciach.

1 komentarz:

  1. Super! Powinnaś pomyśleć o przeniesieniu się z domowej kuchni do bardziej profesjonalnej :) Masz talent, nie warto go marnować :) Dla nas na pewno jedzenie tego sernika byłoby przyjemnością – chętnie byśmy do tego wypili dobrą, zieloną herbatę ;)
    Pozdrawiamy z mawi-poland.pl :)

    OdpowiedzUsuń