niedziela, 6 marca 2016

Kotlety z kalafiora i kaszy gryczanej

Wariacja na temat kotleta :) Z kalafiora to już żadna nowość ale połączenie go z kaszą gryczaną nadaje całemu daniu zupełnie innego charakteru. Delikatny kalafior z mocno aromatyczną i wyrazistą paloną kaszą - trzeba spróbować :)


Składniki:

  • 1 kalafior
  • 100g kaszy gryczanej palonej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ostra papryka

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju aż zmięknie. Wszystkie składniki odstawić do przestudzenia.
Kalafiora rozdrobnić widelcem, dodać kaszę, cebulę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę - będzie dosyć miękka - ale nie chciałam dodawać zbyt dużo tartej bułki. Łyżką nabierać porcję masy, obtoczyć w bułce tartej i smażyć krótko z obydwu stron.

2 komentarze: