Wariacja na temat kotleta :) Z kalafiora to już żadna nowość ale połączenie go z kaszą gryczaną nadaje całemu daniu zupełnie innego charakteru. Delikatny kalafior z mocno aromatyczną i wyrazistą paloną kaszą - trzeba spróbować :)
Składniki:
- 1 kalafior
- 100g kaszy gryczanej palonej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, ostra papryka
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju aż zmięknie. Wszystkie składniki odstawić do przestudzenia.
Kalafiora rozdrobnić widelcem, dodać kaszę, cebulę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę - będzie dosyć miękka - ale nie chciałam dodawać zbyt dużo tartej bułki. Łyżką nabierać porcję masy, obtoczyć w bułce tartej i smażyć krótko z obydwu stron.
Wyglądają smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej upiec je w piekarniku
OdpowiedzUsuń