Składniki na ciasto (średnica formy 24cm):
- 300g maku
- 250g cukru pudru
- 8 jajek
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego lub esencji migdałowej
Jeżeli użyjecie zwykłego maku to należy go odpowiednio wcześniej namoczyć, pogotować i zmielić. Ja sobie ułatwiam życie i korzystam z maku już zmielonego, którego nie trzeba wcześniej moczyć ani gotować.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W innej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko wymieszać i dodać ubite białka. Delikatnie połączyć i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem
- 500g mascarpone
- 300g śmietany 30 lub 36%
- 5 łyżek cukru pudru.
Mascarpone i śmietanę ubijać mikserem razem aż się połączą i ubiją do odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać cukier i chwilę wymieszać.
Poncz:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
Wystudzone ciasto makowe przeciąć na trzy blaty. Ułożyć pierwszy na paterze, nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć 1/3 część kremu, nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć i ułożyć krem i ostatnia część ciasta na wierzch, poncz i reszta kremu na wierzch i boki ciasta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Bardzo efektownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń