niedziela, 4 sierpnia 2013

Tarta z borówkami

Sezon na borówki w pełni, czas na tartę ;) Delikatne, mięciutkie nadzienie z masy budyniowej z soczystymi koralikami borówek. Wypróbujcie koniecznie. Inspiracja z tej strony.

 


Ciasto:

  • 200g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 130g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotujcie nadzienie:
Masa budyniowa:
  • 330g śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • aromat waniliowy - albo łyżeczka esencji, albo łyżka cukru waniliowego 
  • 250g borówek
Wszystkie składniki (oprócz borówek) wymieszać aż składniki się dokładnie połączą. Czy może być coś prostszego? ;)
Na podpieczony spód wylać masę na nadzienie. Na wierzch wysypać równomiernie borówki. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec ok 25 minut, aż masa budyniowa się zetnie. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. koniecznie wypróbuje! czegoś takiego właśnie szukałam ;)) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro wypróbuje! Borówek nadostawaliśmy i zastanawiałam się co z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis. Jestem w trakcie pałaszowania drugiego kawałka. Na upał jak znalazł. DZięki za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń