Słodkie, kuszące, czerwone piękności. Symbol lata. Truskawki. Najlepsze prosto z krzaczka, idealne do deserów, wypieków, w kompotach, dżemach... i muffinkach również ;) Sezon truskawkowy rozpoczęty.
Składniki na ok 24 szt.
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300g truskawek
Składniki suche umieścić w jednej misce, w drugiej wymieszać składniki mokre. Mokrą mieszaninę przelać do miski z wymieszanymi suchymi składnikami i dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać z ciastem, by nie zmiażdżyć owoców.
Ciastem napełniać przygotowane wcześniej papilotki do 3/4 wysokości.
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50g masła
- 1,5 łyżki cukru
Składniki wymieszać palcami by uzyskać drobne grudki. Kruszonką posypać muffinki.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.
Uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńPiękne:) niby nie przepadam za truskawkami w ciastach ale tu wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńG.
Cudownie kuszące maleństwa :)
OdpowiedzUsuńPieką się :)
OdpowiedzUsuń