Sezon szparagowy w pełni szkoda tego nie wykorzystać. Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że będzie to coś co wypróbuję. Nie jest to potrawa trudna a smak, hmm, jakby tu opisać ten smak... Delikatny ale nie mdły, aromatyczny. Soczysty kurczak, jedwabisty sos i kawałki szparagów. Całość tworzy naprawdę smaczną kompozycję, która pieści podniebienie. Inspiracja z miesięcznika "Moje smaki życia" z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (wg mnie spokojnie można dać 4 pojedyncze)
- 50g boczku wędzonego (u mnie szynka szwarcwaldzka ;) )
- 1 pęczek białych szparagów
- 350ml śmietany 30% lub 36%
- 8-10 listków bazylii
- 0,5 kostki rosołowej drobiowej
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Szparagi umyć i obrać z wierzchnich włókien. Odkroić zdrewniałe końcówki. Pozostałą część pokroić na mniej więcej 3cm kawałki, główki szparagów odłożyć osobno. W niewielkim garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić pokrojone łodygi, gotować 4 minuty po czym wrzucić główki szparagów i wszystko pogotować jeszcze 3 minuty, po tym czasie szparagi odcedzić.
Piersi równolegle ponacinać na wypukłej ich stronie (niezbyt głęboko) i natrzeć solą i paprykami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z obydwu stron. Podsmażonego kurczaka odłożyć na bok a na patelnię wrzucić pokrojony boczek (lub szynkę) smażyć do uzyskania chrupkich kawałków. Do boczku wlać śmietankę, dodać kostkę rosołową i posiekane listki bazylii. Do tego sosu dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka i podgotowane szparagi. Całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami bazylii i gotowe.
Smacznego!
Bosko! Również widziałam ten przepis w Moich Smakach Życia, może niedługo wypróbuję ;) Ubóstwiam zarówno szparagi, jak i wszelkie kremowe sosy! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie
OdpowiedzUsuńhttp://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com
Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie.
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com
pozdrawiam