Wielokrotnie wypróbowane polecam z czystym sumieniem. Sezon owocowy przed nami, można wypróbować kilka smakowych połączeń lub tak jak ja dzisiaj, zrobić z jednym rodzajem owoców w tym przypadku truskawkami. Delikatne i mięciutkie ciasto uzupełnia chrupiąca kruszonka. Idealne na piknik ;) przepis stąd.
Składniki na dużą blachę (25x40cm):
- 300g masła
- 300g mąki pszennej
- 240g cukru
- 6 jajek
- 60g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg owoców
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. W innej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, cały czas mieszając dodawać po jednym jajku dokładnie łącząc je z masą maślaną. Do masy z jajkami dodać wymieszane mąki i krótko wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch wyłożyć owoce.
Kruszonka:
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
Składniki wymieszać, rozcierając palcami aż powstaną drobne grudki. Kruszonką posypać po wcześniej ułożonych owocach. Całość piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.
Propozycja innych owoców, równie smaczne połączenie :)
Smacznego.
O rany jakie piękne ciasto zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńwłaśnie dziś je upiekłam i zajadam, pychota, polecam również :)
OdpowiedzUsuńSuper, to jagodowo-brzoskwiniowe musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńupiekłam, oczywiście z delikatną modyfikacją - wyszło wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńczekam na wiśnie - one są do tego ciasta idealne.
Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńPytania znajdziesz tu: http://sweetorbitter.wordpress.com/2013/06/16/liebster-blog-award/
Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:)
Gratuluję!
Doskonały przepis i do tego bajecznie prosty. Nawet osoba, która nie specjalnie przejawia talenty kuchenne (czytaj ja :P ), poradziła sobie z upieczeniem tego pysznego ciasta. Dosłownie kwadrans temu wyjąłem blachę z piekarnika. Polecam szczerze!
OdpowiedzUsuńJakich funkcji piekarnika używacie do tego ciasta?? Termoobieg czy np grzanie góra dół?
OdpowiedzUsuńDo większości wypieków używam termoobiegu.
UsuńPozdrawiam,
Ania
Świetny przepis na całoroczny przepis na ciasto z owocami ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wyszlo fantastycznie, mimo, ze ja sobie srednio w kuchni radze. Pozdrawiam cieplo :)
OdpowiedzUsuń