sobota, 15 czerwca 2013

Łatwe ciasto z owocami

Wielokrotnie wypróbowane polecam z czystym sumieniem. Sezon owocowy przed nami, można wypróbować kilka smakowych połączeń lub tak jak ja dzisiaj, zrobić z jednym rodzajem owoców w tym przypadku truskawkami. Delikatne i mięciutkie ciasto uzupełnia chrupiąca kruszonka. Idealne na piknik ;) przepis stąd.

Składniki na dużą blachę (25x40cm):
  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 240g cukru
  •  6 jajek
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1kg owoców

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. W innej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, cały czas mieszając dodawać po jednym jajku dokładnie łącząc je z masą maślaną. Do masy z jajkami dodać wymieszane mąki i krótko wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch wyłożyć owoce. 

Kruszonka:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru

Składniki wymieszać, rozcierając palcami aż powstaną drobne grudki. Kruszonką posypać po  wcześniej ułożonych owocach. Całość piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.

Propozycja innych owoców, równie smaczne połączenie :)
Smacznego.

Truskawkowy zawrót głowy 2013

10 komentarzy:

  1. O rany jakie piękne ciasto zjadłabym takie

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie dziś je upiekłam i zajadam, pychota, polecam również :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, to jagodowo-brzoskwiniowe musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam, oczywiście z delikatną modyfikacją - wyszło wyśmienite :)
    czekam na wiśnie - one są do tego ciasta idealne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
    Pytania znajdziesz tu: http://sweetorbitter.wordpress.com/2013/06/16/liebster-blog-award/
    Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:)
    Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały przepis i do tego bajecznie prosty. Nawet osoba, która nie specjalnie przejawia talenty kuchenne (czytaj ja :P ), poradziła sobie z upieczeniem tego pysznego ciasta. Dosłownie kwadrans temu wyjąłem blachę z piekarnika. Polecam szczerze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakich funkcji piekarnika używacie do tego ciasta?? Termoobieg czy np grzanie góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do większości wypieków używam termoobiegu.
      Pozdrawiam,
      Ania

      Usuń
  8. Świetny przepis na całoroczny przepis na ciasto z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis. Wyszlo fantastycznie, mimo, ze ja sobie srednio w kuchni radze. Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń