Moja pierwsza przygoda ze świeżym szpinakiem i w dodatku całkiem udana. Smaki idealnie się uzupełniają tworząc ciekawą potrawę w której delikatny czosnkowy smak szpinaku przełamuje słony ser feta. Zgrany duet :)
Kruche ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki zagnieść aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.
Farsz:
250g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100g sera feta
200ml śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
130g sera zółtego
świeżo mielony pieprz
Szpinak umyć, ususzyć, odciąć ogonki. Krótko podsmażyć na łyżce oliwy aż zmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, gałkę muszkatołową. Ser feta pokroić w niewielką kostkę.
Szpinak wyłożyć na podpieczony spód z ciasta, kostki fety równomiernie rozłożyć na szpinaku. Całość zalać mieszaniną śmietany i jajek. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego
No tak..feta, czosnek i szpinak to połączenie niemalże idealne :)
OdpowiedzUsuńKocham szpinak i tarty w tym wydaniu :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spanakopite, wiec podejrzewam, ze i taka tarta by mi smakowala!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak a taka tarta to pyszna rzecz
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przypadkiem, ale jestem zauroczona przepisami i blogiem;)
Są naprawdę super ;)
Jeśli znajdę tylko chwilkę czasu to zacznę od spróbowania spaghetti carbonara... A blog dodaję do listy ulubionych i zapraszam również do siebie;) będzie mi bardzo miło;)
pozdrawiam i pięknego weekendu
Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały
Jak dużą foremkę pokryje ta ilośc ciasta?
OdpowiedzUsuńUżywam formy o średnicy 25cm.
UsuńCzy śmietana może być 30%?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :)
UsuńDziś taką właśnie robię i zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńWciąż tu wracam. Najlepszy przepis na idealną tartę.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć. Pozdrawiam :)
UsuńWitam! Przepyszna... dodałam od siebie troszeczkę serka topionego pomiędzy fetę, pojawia się wtedy śmietankowa rozkosz. Dla p. Ani wielki ukłon za smakowitą tarte :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń