Ciasto (na formę o średnicy 26cm):
- 200g mąki
- 70g cukru pudru
- 130g masła
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut. Upieczony spód wystudzić.
Mus jeżynowy:
- 350g jeżyn
- 140g cukru
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
Na początku należy przygotować żelatynę, którą należy zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się. Jeżyny zmiksować, by powstała płynna masa. (Jeśli chcecie uniknąć pestek w musie, to zmiksowane jeżyny należy przetrzeć przez sitko). Do masy jeżynowej należy dodać cukier i serek wymieszać a na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno. Gdy będzie ubita dodać do niej masę jeżynową. Wymieszać, by powstała jednolita masa, którą należy wylać na wystudzony spód tarty. Schłodzić w lodówce min. 3h by masa dobrze stężała.
Cudny ten mus! Chyba się pokuszę o zrobienie takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńKolor ma przepiękny. Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń