niedziela, 29 września 2013

Ciasto marchewkowe

Taka jesienna propozycja na słodkości. Ciasto niesamowicie wilgotne i mięciutkie.  Kusząco pachnące. Zrobiłam wersję z kawałkami ananasów ale wiem, że następnym razem będą to rodzynki. Wydaje mi się, że będą się lepiej komponowały. Niemniej, to ciasto to pozycja obowiązkowa na jesienne wieczory :) Przypis wzorowałam na tym i na tym a proporcje wyszły mi moje własne ;)


Składniki (tortownica 24cm):
  • 190g mąki
  • 130g cukru
  • 250g marchewki (2 duże)
  • 60g orzechów włoskich
  • 60g rodzynek lub ananasa
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju



Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Rodzynki namoczyć we wrzątku (w  wersji z ananasem można użyć świeżego lub z puszki, należy wziąć ok 4 plastry i pokroić je w małe kawałki). Składniki  suche - mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę - wymieszać w misce. W drugiej należy wymieszać składniki mokre - olej i jajka, przelać je do miski ze składnikami suchymi i połączyć. Do tej masy dodać startą marchewkę, odsączone rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w temperaturze ok 170 stopni ok 45 minut - do suchego patyczka. Smacznego.





3 komentarze:

  1. uwielbiam marchewkowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto marchewkowe pychota:) również polecam (Małgosia)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja zona ciagle je robi i nam sie wcale nie nudzi pycha

    OdpowiedzUsuń