piątek, 23 sierpnia 2013

Jeżyny i maliny pod chrupiącą kruszonką

Sezon jeżynowy w pełni, czas na owoce pod chrupiącą kołderką. Kwaskowe owoce pod słodką kruszonką złożoną z płatków owsianych, migdałowych oraz ziaren słonecznika. Mówiłam że będzie chrupiąco ;) Poezja smaku łatwiutka i szybka do zrobienia. Przepis z książki "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.


składniki
  • 150g masła
  • 90g płatków owsianych
  • 80g płatków migdałowych
  • 80g łuskanego słonecznika
  • 100g mąki pszennej
  • cynamon - wg uznania
  • 120g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • ok 500-600g owoców (u mnie były to jeżyny i maliny)

Owoce wsypać do żaroodpornego naczynia. Na owoce wysypać mąkę ziemniaczaną (podczas pieczenia z sokiem wypływającym z owoców stworzy wyśmienity sos). Masło roztopić - w garnuszku lub w miseczce w mikrofalówce. W  innej misce wymieszać pozostałe składniki: płatki migdałów, płatki owsiane, słonecznik, mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Roztopione masło wlać do suchych składników i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 25-30 minut aż kruszonka się zrumieni. 

Jeżyny 2013

2 komentarze:

  1. to mój ukochany deser! lubię go szczególnie kiedy nie mam humoru- dzięki kruszonce od razu się uśmiecham :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deser. Do jego zrobienia użyłam mrożonki z różnym owocami. Wyszedł znakomity!

    OdpowiedzUsuń