Sezon jeżynowy w pełni, czas na owoce pod chrupiącą kołderką. Kwaskowe owoce pod słodką kruszonką złożoną z płatków owsianych, migdałowych oraz ziaren słonecznika. Mówiłam że będzie chrupiąco ;) Poezja smaku łatwiutka i szybka do zrobienia. Przepis z książki "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.
składniki
- 150g masła
- 90g płatków owsianych
- 80g płatków migdałowych
- 80g łuskanego słonecznika
- 100g mąki pszennej
- cynamon - wg uznania
- 120g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- ok 500-600g owoców (u mnie były to jeżyny i maliny)
Owoce wsypać do żaroodpornego naczynia. Na owoce wysypać mąkę ziemniaczaną (podczas pieczenia z sokiem wypływającym z owoców stworzy wyśmienity sos). Masło roztopić - w garnuszku lub w miseczce w mikrofalówce. W innej misce wymieszać pozostałe składniki: płatki migdałów, płatki owsiane, słonecznik, mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Roztopione masło wlać do suchych składników i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 25-30 minut aż kruszonka się zrumieni.
to mój ukochany deser! lubię go szczególnie kiedy nie mam humoru- dzięki kruszonce od razu się uśmiecham :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser. Do jego zrobienia użyłam mrożonki z różnym owocami. Wyszedł znakomity!
OdpowiedzUsuń