Ciasto:
- 200g mąki
- 70g cukru pudru
- 130g masła
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do
brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć
papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć
ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180
stopni piekarnika i piec 20 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotujcie nadzienie:
Masa budyniowa:
- 330g śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat waniliowy - albo łyżeczka esencji, albo łyżka cukru waniliowego
- 250g borówek
Wszystkie składniki (oprócz borówek) wymieszać aż składniki się dokładnie połączą. Czy może być coś prostszego? ;)
Na podpieczony spód wylać masę na nadzienie. Na wierzch wysypać równomiernie borówki. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec ok 25 minut, aż masa budyniowa się zetnie.
Smacznego!
koniecznie wypróbuje! czegoś takiego właśnie szukałam ;)) dziękuję!
OdpowiedzUsuńjutro wypróbuje! Borówek nadostawaliśmy i zastanawiałam się co z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Jestem w trakcie pałaszowania drugiego kawałka. Na upał jak znalazł. DZięki za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń