albo jej smaczna podróbka. Taki inny pomysł na mielone kotlety. Smaczne, aromatyczne których smak podkreśla miętowy sos. Warte polecenia i wypróbowania. Ciekawa propozycja również na letnie grillowanie :)
Składniki na 12 sztuk:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki papryki
- sól, pieprz
- 12 patyczków do szaszłyków
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż będzie szklista. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i wymieszać. W ręku z mięsa uformować walec, który należy przekłuć patyczkiem. Aby mięso nie kleiło się do dłoni, należy ręce zanurzać co jakiś czas w zimnej wodzie. Uformowane kotleciki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe podawać wg uznania z ziemniakami, ryżem. U mnie były to pieczone ziemniaczki z tego przepisu.
Sos:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- garść listków mięty
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Miętę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i pozostałymi składnikami. Sos musi być trochę kwaśny, trochę słodki i mocno aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz