sobota, 12 stycznia 2013

Spaghetti Carbonara najlepsza!

Jestem makaroniarą! Uwielbiam makarony w wielu postaciach, co widać ;) Carbonara to taka klasyka gatunku, która przy pierwszym podejściu smakowała mi średnio... teraz należy do moich ulubionych makaronowych dań. Kremowy sos ze słonymi, chrupiącymi kąskami szynki... przyjemność niejedno ma imię ;) Inspiracja stąd. Polecam makaronomaniakom tą wersję przepisu :) Wiem, że w oryginale zamiast szynki jest boczek ale po spróbowaniu tej wersji nie wrócicie już do tej z boczkiem ;)



 Składniki:
  • 500g makaronu spaghetti
  • 200g szynki szwarcwaldzkiej
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 100ml białego wina

Wstawić wodę na makaron.
Szynkę pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Gdy będzie chrupiąca zdjąć z patelni.

Cebulę pokroić w kostkę, na patelnię (tę samą na której smażyliście szynkę) dodać oliwy i smażyć.

Do gotującej się, posolonej wody wrzucić makaron.

W tym czasie połowę śmietany wymieszać z żółtkami i 2 łyżkami sera i pieprzem.
Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodać wino i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko smażyć 2 minuty, wlać pozostałą śmietankę i chwilę wszystko gotować do lekkiego zredukowania płynu.
Gdy makaron jest gotowy, masę jajeczną wlać na patelnię, dodać podsmażoną wcześniej szynkę, wymieszać (ewentualnie dosolić jeśli trzeba) i wrzucić do sosu odcedzony makaron. Wymieszać, by sos pokrył dokładnie makaron, podawać od razu. Na talerzu posypać pozostałym serem.



3 komentarze:

  1. przepis wydrukowany a może nawet będzie dziś wypróbowany :)
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no.. :]
    bo kto nie lubi crabonarra?

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat mi wino zalega, może pokombinuję

    OdpowiedzUsuń