Niewymagający długiej listy składników ani długiego przygotowania. Rewelacyjne połączenie smaków z naprawdę delikatną nutą czosnku. Nie martwcie się jednak - jego smak absolutnie nie dominuje. Kreatorem smaku naszego sosu są suszone pomidory i zioła. Przepis własny.
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 pierś z kurczaka
- ok 10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku (lub 2 małe)
- 500-600ml śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- bazylia suszona
- garść tartego parmezanu
- sól, pieprz, cukier
- paczka makaronu - kształt dowolny
Zacznijcie od wstawienia wody na makaron. Sos i tak będzie gotowy zanim się on ugotuje. Piersi kurczaka należy pokroić w kostkę, posypać solą i smażyć na oleju. Gdy będą już usmażone, dodać pokrojone suszone pomidory i niewielką ilość ziół prowansalskich oraz bazylii. Po ok 5-7 minutach do na patelnię dodać śmietanę. Dokładnie połączyć i doprawiać ziołami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem - cukier w tym przypadku łagodzi kwaskowatość pomidorów. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i parmezan. Wymieszać i gotowe.
Smacznego :)
robiłam parę razy jak dostałam od Ciebie przepis. pychotka :) monia
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowałam dla rodzinki. Świetny i prosty przepis!!! :D
OdpowiedzUsuń