W mojej okolicy jest cukiernia gdzie szarlotka ta robi ogromną furorę. Blachy świeżo upieczonego ciasta znikają w ekspresowym tempie a wieści o tym smakołyku, rozprzestrzeniają się szybciej niż grypa jesienią. Postanowiłam więc upiec to cudo w domu. Po degustacji oryginału myślałam, że spód jest biszkoptowy ale próba z biszkoptowym spodem daleka była od wersji oryginalnej. Tak więc przedstawiam wersję 2.0 ;) Spód z ciasta ucieranego, całe połówki jabłek i kruche ciasto na wierzchu obficie posypane cukrem pudrem. Moja wersja przysmaku wareckiego, którą możecie zrobić u siebie w domu :)
Składniki na spód: (blacha 27x35cm)
- 150g masła
- 150g mąki pszennej
- 120g cukru
- 3 jajka
- 30g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek
do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. W innej misce utrzeć masło z
cukrem na puszystą masę, cały czas mieszając dodawać po jednym jajku
dokładnie łącząc je z masą maślaną. Do masy z jajkami dodać wymieszane
mąki i krótko wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Kruche ciasto:
- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- ewentualnie 1 łyżka śmietany 18%
Jabłka:
- 6 jabłek (koniecznie z odmian nadających się na szarlotkę np: boiken, szara reneta,
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (np. do piernika)
Połówki jabłek pokroić i plastry i układać na upieczonym spodzie. Cynamon wymieszać z przyprawą i posypać ułożone jabłka.
Kruche ciasto rozwałkować na wielkość blachy, delikatnie przenieść na jabłka i całość wstawić do piekarnika na ok 50 minut aż kruche ciasto się zrumieni.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwielbiam szarlotki i ta z pewnością jest również przepyszna. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest the best! Takiej jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda wspaniale :) Z pewnością smakowała jeszcze lepiej niż w cukierni :)
OdpowiedzUsuńWSPANIAŁE!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do mnie
merelysusan.blogspot.com - aktualnie trwa rozdanie, w którym do wygrania obrazki akwarelowe mojego autorstwa
Szarotka jest wspaniała: pyszna, doskonale wygląda, łatwa w wykonaniu i jest jej dużo! Same zalety -polecam przepis.
OdpowiedzUsuń