piątek, 25 lipca 2014

Serowe placuszki z borówkami/jagodami

Delikatne, puszyste z owocowym akcentem. W sam raz na weekendowe śniadanko. Przepis znaleziony w gazecie tylko już nie pamiętam czy to był Poradnik Domowy czy Pani Domu czy jeszcze co innego... Proponuję robić od razu z podwójnej porcji ;)



Składniki:
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek lub jagód


Wszystkie składniki, oprócz borówek zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto jest bardzo płynne, dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać. W oryginalnym przepisie podano 4 łyżki mąki, ja musiałam dać 5 łyżek ale sądzę, że to zależy od rodzaju serka jakiego użyjemy. Do gotowego ciasta dodać borówki lub jagody i delikatnie wymieszać.
Smażyć na patelni niewielkie porcje aż będą złociste. Podawać od razu.

Smacznego!

Błękitne skarby lata!Słodkie jagodowe lato Jagodowe latoZ dziećmi i dla dzieci 2014

środa, 23 lipca 2014

Rolada biszkoptowa z jagodami

Bardzo jagodowo tu u mnie a to jeszcze nie koniec jagodowego szaleństwa ;) Tym razem zapraszam na delikatną, biszkoptową roladę z konfiturą jagodową, jagodami i bitą śmietaną. Przepis na biszkopt stąd,  pomysł stąd a wykonanie i zmiany - moje ;)


Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 90g mąki
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Do niej dodać żółtka i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę (32x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu biszkopt oprószyć cukrem pudrem, nałożyć na niego ściereczkę lnianą i zwinąć w roladę (razem ze ścierką) i tak pozostawić, by ciasto ostygło.

Nadzienie:
  • 280g konfitury jagodowej
  • 350ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g jagód

Gdy rolada wystygnie, ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę jagodową, posypać połową jagód. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gdy cukier się połączy do śmietany dodać pozostałe jagody i delikatnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i zacząć zwijać ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przechowywać w lodówce.



Słodkie jagodowe lato Jagodowe latoZ dziećmi i dla dzieci 2014

Pierogi z jagodami

Ach smak dzieciństwa :)  Zwykle robione przez babcię, tym razem wykonane własnoręcznie i zaniesione babci, mojemu guru kuchennemu, do spróbowania i oceny. Ponieważ opinia babci była pozytywna i oceny innych kosztujących również wypadły pomyślnie przedstawiam przepis tutaj ;)


 Ciasto idealne:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła

Wszystkie składniki zagnieść (używając na początek widelca, by się nie poparzyć). Gdy powstanie jednolite ciasto, włożyć je do torebki foliowej, by nie wysychało. Dodatek masła sprawi, że będzie się ono lepiej wałkowało oraz lepiej kleiło i pierogi nie będą się rozklejać podczas gotowania.

Nadzienie:
  • ok 700ml jagód
  • ok 200g cukru

Odkrajać porcje ciasta i rozwałkowywać je na placki o grubości ok 2mm. Wycinać kółka (moje były o średnicy ok 9cm), łyżeczką  na kółeczko nakładać porcję jagód i posypać je 0,5 łyżeczki cukru. Tak przygotowane zlepiać i odkładać, przykrywając ściereczką, by nie wysychały.
Zagotować lekko osoloną wodę, do wrzącej wkładać kilka pierogów i gotować ok 7minut na niewielkim ogniu.
Z podanych proporcji wyszło mi 48 pierogów. Niestety żadnego nie zdążyłam sfotografować po ugotowaniu - wszystkie magicznie zniknęły...



Słodkie jagodowe lato Jagodowe latoZ dziećmi i dla dzieci 2014

czwartek, 3 lipca 2014

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Jest pyyyyszznneeeeee! Chrrrupiąca warstwa wierzchniego ciasta, mięciutka i mega słodka beza i te jagódki. Oj to będzie chyba mój hit sezonu i często powtarzany wypiek. Jagódki już się mrożą, by ciasto to gościło również po sezonie ;) Upieczcie koniecznie. Przepis z gazetki "Ciasta z owocami na 45 sposobów" Biblioteki Poradnika Domowego z moimi uwagami i drobnymi zmianami.



Składniki na ciasto:
  • 600g mąki
  • 375g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 3 części. Jedną część schłodzić a pozostałe dwie włożyć do zamrażarki na min. 1h (dobrze zmrożone będzie się lepiej ścierało).
W przepisie nie była podana wielkość formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm i okazała się ona trochę za mała (musiałam z papieru do pieczenia zrobić wysokie brzegi, bo ciasto było od formy wyższe o ok. 3cm). Następnym razem użyję formy o średnicy 27cm lub kwadratowej 23x27cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta, które chłodziło się w lodówce rozwałkować i wyłożyć nim spód formy.

nadzienie:
  • 700g jagód
  • 6 białek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru (następnym razem dam 1 szklankę cukru)

Na ciasto wyłożyć jagody.Na jagody zetrzeć na tarce drugą część ciasta (zamrożoną) i tu zalecam ciasto podpiec ok 15-20 minut, bo po nałożeniu piany z białek, chyba ze względu na dużą wilgoć, u mnie ta warstwa ciasta się nie dopiekła.
Białka ubić, gdy będą sztywne dodawać powoli cukier, cały czas mieszając. Beza będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną bezę przełożyć na ciasto i zetrzeć na nią ostatnią część kruchego ciasta.
Piec ok. 40-50 minut  w 180 stopniach aż ciasto będzie złociste.
Niestety z próbowaniem trzeba poczekać aż ciasto trochę przestygnie ;)



Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato