środa, 28 maja 2014

Mini eklerki z nutellą i bitą śmietaną

Ach te deszczowe dni... Potrzeba czegoś, by naładować akumulatory, poprawić humor i nastrój. Padło na ciasto ptysiowe z nutellą (mniam) i z bitą śmietaną (podwójne mniaaaam). Jest słodko... :] Jak spojrzałam na poprzedni post o eklerkach klik, to okazało się, że też powstał w deszczowy dzień. Czyżby bita śmietana i ciasto parzone miały jakąś magiczną moc? Sprawdźcie sami :)


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka
Wodę z masłem rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Do dotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać do połączenia się składników w jednolitą masę, odchodzącą od brzegów naczynia. Całość dokładnie wystudzić. Gdy będzie chłodne wmieszać w masę całe jajka. Masa Będzie kleista. Wykładać ją szprycą lub za pomocą worka cukierniczego na blachę w kształt paluchów, o mniej więcej rozmiarach 2cm szerokości na 8cm długości. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut. Wystudzić. Wystudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. 
Do nadziania:
  • 3-4 łyżki nutelli
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Nutellę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na dolną część eklerka. Można też delikatnie smarować ciasteczka nożem.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder. Przełożyć ją do worka cukierniczego i wyciskać na warstwę nutelli. Na śmietanę wyłożyć górną część eklerka i podawać.




Piknik majowy