niedziela, 29 września 2013

Ciasto marchewkowe

Taka jesienna propozycja na słodkości. Ciasto niesamowicie wilgotne i mięciutkie.  Kusząco pachnące. Zrobiłam wersję z kawałkami ananasów ale wiem, że następnym razem będą to rodzynki. Wydaje mi się, że będą się lepiej komponowały. Niemniej, to ciasto to pozycja obowiązkowa na jesienne wieczory :) Przypis wzorowałam na tym i na tym a proporcje wyszły mi moje własne ;)


Składniki (tortownica 24cm):
  • 190g mąki
  • 130g cukru
  • 250g marchewki (2 duże)
  • 60g orzechów włoskich
  • 60g rodzynek lub ananasa
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju



Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Rodzynki namoczyć we wrzątku (w  wersji z ananasem można użyć świeżego lub z puszki, należy wziąć ok 4 plastry i pokroić je w małe kawałki). Składniki  suche - mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę - wymieszać w misce. W drugiej należy wymieszać składniki mokre - olej i jajka, przelać je do miski ze składnikami suchymi i połączyć. Do tej masy dodać startą marchewkę, odsączone rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w temperaturze ok 170 stopni ok 45 minut - do suchego patyczka. Smacznego.





niedziela, 1 września 2013

Tarta z musem jeżynowym

Ostatnia propozycja na jeżynowy deser i zarazem chyba najlepsza ;) Delikatny, kremowy, puszysty i pełen smaku mus na długo pozostanie wam w pamięci. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu ale wymaga chwili cierpliwości przed skonsumowaniem... Uroki masy z żelatyną ;) Inspiracja stąd z moimi zmianami.



Ciasto (na formę o średnicy 26cm):

  • 200g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 130g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut. Upieczony spód wystudzić.

Mus jeżynowy:
  • 350g jeżyn
  • 140g cukru
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny

Na początku należy przygotować żelatynę, którą należy zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się. Jeżyny zmiksować, by powstała płynna masa. (Jeśli chcecie uniknąć pestek w musie, to zmiksowane jeżyny należy przetrzeć przez sitko). Do masy jeżynowej należy dodać cukier i serek wymieszać a na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno. Gdy będzie ubita dodać do niej masę jeżynową. Wymieszać, by powstała jednolita masa, którą należy wylać na wystudzony spód tarty. Schłodzić w lodówce min. 3h by masa dobrze stężała.