piątek, 23 sierpnia 2013

Jeżyny i maliny pod chrupiącą kruszonką

Sezon jeżynowy w pełni, czas na owoce pod chrupiącą kołderką. Kwaskowe owoce pod słodką kruszonką złożoną z płatków owsianych, migdałowych oraz ziaren słonecznika. Mówiłam że będzie chrupiąco ;) Poezja smaku łatwiutka i szybka do zrobienia. Przepis z książki "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.


składniki
  • 150g masła
  • 90g płatków owsianych
  • 80g płatków migdałowych
  • 80g łuskanego słonecznika
  • 100g mąki pszennej
  • cynamon - wg uznania
  • 120g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • ok 500-600g owoców (u mnie były to jeżyny i maliny)

Owoce wsypać do żaroodpornego naczynia. Na owoce wysypać mąkę ziemniaczaną (podczas pieczenia z sokiem wypływającym z owoców stworzy wyśmienity sos). Masło roztopić - w garnuszku lub w miseczce w mikrofalówce. W  innej misce wymieszać pozostałe składniki: płatki migdałów, płatki owsiane, słonecznik, mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Roztopione masło wlać do suchych składników i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 25-30 minut aż kruszonka się zrumieni. 

Jeżyny 2013

wtorek, 20 sierpnia 2013

Jeżyny w galaretce z wina

Po urlopowej przerwie powrót akurat na jeżyny, które hurtowo oblegają ogrodowe krzaczki. Deser zrobił furorę. Galaretka idealna na upalne dni, słodka, pijana a jeżyny idealnie ją uzupełniają. W szerokich kieliszkach prezentuje się okazale i wykwintnie w dodatku deser jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie kogoś zaskoczyć nieszablonowym deserem to zdecydowanie polecam. W oryginalnym przepisie z książki "Nigella ekspresowo"  autorka użyła muscatu - słodkiego białego wina, ja posiadałam jedynie półwytrawne dlatego użyłam więcej cukru. Deser na pewno do powtórzenia :)


składniki na ok 6 porcji:
  • 625ml białego wina 
  • 125ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g cukru
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • ok 25-30 sztuk jeżyn

Wino, cukier, sok z cytryny i wodę podgrzać aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dodać 4-5 łyżek gorącego wina, by się rozpuściła. Do żelatyny można dodać jeszcze 3-4 łyżki wina by uzyskać płynną konsystencję, którą należy wlać do ciepłego wina i  dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Do szklanych pucharków lub kieliszków włożyć po kilka jeżyn, zalać jeszcze ciepłym winem i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka stężała. Podawać schłodzone.

Jeżyny 2013

niedziela, 4 sierpnia 2013

Tarta z borówkami

Sezon na borówki w pełni, czas na tartę ;) Delikatne, mięciutkie nadzienie z masy budyniowej z soczystymi koralikami borówek. Wypróbujcie koniecznie. Inspiracja z tej strony.

 


Ciasto:

  • 200g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 130g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotujcie nadzienie:
Masa budyniowa:
  • 330g śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • aromat waniliowy - albo łyżeczka esencji, albo łyżka cukru waniliowego 
  • 250g borówek
Wszystkie składniki (oprócz borówek) wymieszać aż składniki się dokładnie połączą. Czy może być coś prostszego? ;)
Na podpieczony spód wylać masę na nadzienie. Na wierzch wysypać równomiernie borówki. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec ok 25 minut, aż masa budyniowa się zetnie. 

Smacznego!