niedziela, 24 lutego 2013

Błyskawiczna, antydepresyjna - gorąca czekolada

W taką pogodę jak dziś, gdy po szybach płyną strugi deszczu, potrzeba czegoś specjalnego nie tylko dla ciała ale i duszy. Gorąca czekolada to jest TO! W dodatku przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę a więc - do roboty i już za kilka minut usiądziecie wygodnie z kubkiem pysznej czekolady w dłoni.

Składniki:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 50g czekolady


Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku, podgrzewać i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Przelać do kubka i voila!

Smacznego!

niedziela, 17 lutego 2013

Tarta migdałowa z malinami

Tarta. Taki był plan na weekendowy wypiek. Ok, tarta tylko co dalej? Z pomocą przyszła mi książka "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera i pomysł na tartaletki migdałowe. Inspiracja, inspiracją a swoje drobne zmiany wprowadziłam. Zamiast małych tartaletek zrobiłam jedną, dużą tartę :)
Kruchy spód doskonale uzupełnia miękkie nadzienie. Całość jest słodka ale nie zbytnio przesłodzona. Jeśli wolicie bardziej kwaskowy akcent użyjcie dżemu np. z czarnej porzeczki. Polecam.




Ciasto:
  • 200g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 130g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po minimum 30 minutach rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 5 minut.

Nadzienie:

  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 200g zmielonych migdałów
  • 150g cukru
  • 180g masła
  • 1 łyżka mąki
  • aromat migdałowy
  • 2 jajka
  • płatki migdałowe

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, aromat, migdały i wszystko mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Dżem przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.

Na upieczony spód z ciasta wykładamy dżem a następnie masę migdałową. Można udekorować płatkami migdałów. Całość piec w 180 stopniach 35 minut.

niedziela, 10 lutego 2013

Nie róbcie tego w domu!

To się dopiero nazywa czekoladowa bomba! Potrójnie czekoladowa zasmaczystość ;) Zastanawialiście się kiedyś czy ilość czekolady w cieście może być zbyt duża? Nieeeeee... Najwyżej zjemy tylko jeden kawałek, prawda? Mhm... Czekoladowość tych muffinek może być niebezpieczna dla zdrowia (jakby co, ostrzegałam) niemniej nie da się ich nie kochać i nie sięgnąć po kolejną ;) Mocno czekoladowe ciasto z niespodzianką w środku w postaci nutelli, oblana polewą. Komu, komu bo idę do domu? :)
Wariacja walentynkowa na temat "kocham... czekoladę" w końcu to również afrodyzjak ;)


Składniki na 24szt:

  • 2 szkl.  mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 250g czekolady (u mnie 150g mlecznej i 100g gorzkiej)
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 200g nutelli
 

Czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Składniki suche wymieszać, w drugiej misce połączyć składniki mokre. Do mokrych dodać roztopioną czekoladę. Gdyby zbyt szybko gęstniała i nie chciała się połączyć z mokrymi składnikami polecam postawić wszystko nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście nie podgrzewać zbyt długo, by jajka się nie ścięły. Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Do papilotek nakładać  jedną łyżeczkę ciasta, na to ok. pół łyżeczki nutelli i przykryć to kolejną łyżeczką ciasta. Muffinki piec ok 25 minut w temp. 180 stopni.

Muffinki ostudzić. 


Polewa:
  • 200g masła
  • 170g cukru
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany 18%

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować, mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Lekko przestudzić (by była gęstsza) i zanurzać w niej czubki naszych przestudzonych muffinek. Odstawiać na kratkę by nadmiar mógł spłynąć. Po zastygnięciu pierwszej warstwy polewy powtórzyć zanurzanie w polewie. Muffinki można udekorować a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia się polewy.



Walentynki 2013 - czym to się je?

niedziela, 3 lutego 2013

IDEALNY tort kajmakowy :)

Dlaczego idealny zapytacie? Bo mimo, że z dużą ilością masy krówkowej to nie przesłodzony z genialnym zachowaniem równowagi smaków. Skąd ta równowaga? Biszkopt orzechowy, wyrazisty w smaku o ostrzejszych rysach niż klasyczny a słodki krem przełamany kwaskowym dżemem. Wszystkie smaki tworzą idealną harmonię, która tak jak muzyka zapada w pamięć :) Zdecydowanie wart wypróbowania. Inspiracja stąd, oczywiście z moimi zmianami ;)





Składniki na biszkopt (tortownica 24cm):
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 150g zmielonych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać. Ciągle ubijając dodawać żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami. 
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie trzeba wykładać ani niczym smarować. Wlać ciasto i piec w temperaturze 160-170 stopni ok 40-60 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu, jeszcze gorące należy w blasze trzymając równolegle do podłogi upuścić z wysokości około 60cm. Wiem, wiem jak to brzmi, ciarki po plecach przechodzą jak nadchodzi ten moment ale to konieczne. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Po całkowitym ostudzeniu można ciasto nożykiem oddzielić od formy. Przekroić na 3 blaty.

Krem:
  • 500 g  serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej - pół puszki (używam gotowej masy Gostyń)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się. 
Mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z masą kajmakową.

Poncz:
  • 2/3 szklanki wody
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek (25-50 ml) wódki
  • 2-3 łyżki rumu (pominęłam)
Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia się kryształków cukru. Dodać alkohol i aromat, odstawić do przestudzenia.

Konfitura:
  • 400g dżemu/konfitury z czarnej porzeczki
Dżem należy podgrzać by uzyskać płynną konsystencję. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się kawałków owoców. Odstawić.


Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć połowę konfitury porzeczkowej a na nią połowę kremu. Na krem wyłożyć drugi blat ciasta. Na ciasto drugą część konfitury i pozostały krem. Przykryć trzecim blatem ciasta. Nasączyć.

Do dekoracji:
  • 250g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietany kremówki

Śmietanę ubić na sztywno, wysmarować nią boki tortu. Obsypać wg uznania orzechami, płatkami migdałów lub, tak jak w przypadku tortu brzoskwiniowego, okruszkami ze ściętego czubka biszkoptu.
Masę kajmakową wyłożyć na wierzchu, widelcem uformować wzór. Tort schłodzić w lodówce ok. 2h.