niedziela, 9 grudnia 2012

Kremowy tort czekoladowy - wreszcie przepis



Pojawiło się kilka komentarzy z prośbą o ten przepis, więc go podaję. Bardzo łatwy do przygotowania, niezwykle efektowny i przepyszny czekoladowy tort. Zrobienie go wymaga jednak dużej ilości... misek ;) Już niewielkim kawałkiem można się zasycić. Słodycz kremów idealnie przełamuje ciasteczkowy spód. Inspiracja stąd.




Składniki na tortownicę 24cm:
  • 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 750g  serka mascarpone
  • 250 g owsianych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
 


Ciasteczka pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem.  Wyłożyć nimi spód tortownicy.
Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Osobno mleczną i gorzką. 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6 szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać cały serek mascarpone i wymieszać. Masę podzielić na 3 części.

Pierwszą z nich wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej dodać lekko przestudzoną, roztopioną mleczną czekoladę – dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą masę. Z ostatnią częścią masy postąpić tak samo – dodać roztopioną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na pozostałe masy. Całość schłodzić w lodówce minimum 3h.