piątek, 31 sierpnia 2012

pieczarki w sosie lub sos pieczarkowy...

...jak kto woli. Szybki, smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu.



Składniki:
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 200ml śmietany
  • natka pietruszki 


Pieczarki obrać, małe przekroić na pół, większe na 4 części. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do gotowej cebuli wrzucić pieczarki i smażyć aż będą miękkie a woda wyparuje. Dodać śmietanę, pół kostki rosołowej i pieprz. Wymieszać i gotować, aż sos się zredukuje. Jeśli trzeba można dosolić - w moim przypadku nie było takiej konieczności. Gotowy sos posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego.

niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasto cappuccino

Nieprzesłodzona propozycja do popołudniowej kawy. Czekoladowy biszkopt z delikatnym kawowym kremem z bitą śmietaną na wierzchu. Idealna kompozycja. Krem o smaku cappuccino nie jest ani mocno kawowy ani zbyt słodki. Jego smak i zapach kojarzy mi się ze smakiem lodów jadanych w dzieciństwie. Pierzynka z ubitej śmietany nadaje ciastu lekkości. Przepis oczywiście stąd z moimi zmianami.


Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 125g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, ma być miękkie i puszyste. Dodać lekko przestudzoną, roztopioną czekoladę, cukier i wymieszać. Do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do formy ( u mnie blaszka 23x27cm) i piec 40 minut w 180 stopniach - do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.

Ciasto warto nasączyć kawowym naparem. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać szklanką wrzątku. 


Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60g kawy cappuccino (proszku)
  • 3 łyżki cukru
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Gdy napęcznieje zalać ją 1/4 szklanki wrzątku. Wymieszać, przestudzić.

Mascarpone wymieszać z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.

Bita śmietana:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 20g kawy cappuccino (proszku)
 Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wymieszać.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć połową kawowego naparu, wyłożyć krem cappuccino, położyć drugą część ciasta, nasączyć i wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać kawą cappuccino. Wstawić do lodówki.



Smacznego.


niedziela, 19 sierpnia 2012

Crème brûlée i rozczarowanie

Naprawdę długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tego słynnego francuskiego deseru. Najpierw nie miałam palnika, potem kokilek. Jak już wszystko zgromadziłam i ochoczo przystąpiłam do robienia deseru to w smaku nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań. Nie zapiałam z zachwytu. Nie powaliło mnie na kolana. A myślałam, że napiszę tutaj jakie to "wspaniałe odkrycie francuskiej kuchni" - nic z tego. Jest tak jak myślałam wcześniej - francuska kuchnia to nie jest coś co tygryski lubią najbardziej i jeśli jej najsławniejszy deser mnie tak rozczarował to nie sądzę, by się to miało szybko zmienić.   (Przepis w zasadzie własny, skomponowany na bazie wielu dostępnych)

Składniki na 4 szt:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki brązowego cukru

Wanilię przekroić i wyjąć z niej ziarenka. Śmietanę, cukier, wanilię umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtka delikatnie rozmieszać dodając stopniowo przestudzoną śmietankę, Całość wymieszać ale w taki sposób, by nie napowietrzać masy zbyt mocno. Przelać do kokilek. Piec w temperaturze 120 stopni ok 50 minut. Po tym czasie masa nie powinna być płynna. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Tuż przed podaniem posypać brązowym cukrem i przypiec palnikiem tak, by powstała chrupiąca skorupka. Deser powinien być podawany zimny z gorącą karmelową skorupką.


Smacznego.

środa, 15 sierpnia 2012

Tiramisu

Czyli bajecznie kremowy włoski deser. Co w nim tak urzeka? Hmm na pewno jedwabiście gładki krem... kawowe biszkopty... a wszystko to okraszone cudownym zapachem amaretto... Całość niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Czy można przejść obok obojętnie? Pewnie tak, tylko po co?? ;) Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy.
 
 
Składniki:
  • 5 żółtek
  •  5 łyżek cukru pudru
  •  500g serka mascarpone
  •  2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. lady fingers)
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 250ml wrzątku
  •  ok. 4-5 łyżek amaretto (lub w wersji bezalkoholowej aromat migdałowy)
  • 2 łyżki kakao


Kawę zaparzyć, odstawić.

Żółtka z cukrem ubić na parze. W tym celu należy na garnku z gotującą wodą postawić miskę z żółtkami i ucierać, aż masa będzie jasna i puszysta). Zdjąć znad pary, dodać serek i dokładnie wymieszać. Krem gotowy.

Do płaskiego naczynia wlać kawę i dodać amaretto, delikatnie wymieszać (naczynie powinno być takiej wielkości, by swobodnie mieścił się w nim biszkopt). Biszkopty zanurzać w kawie i układać na paterze w dwóch rzędach mniej więcej po 6-7 sztuk. Na pierwszą warstwę wyłożyć 1/3 kremu. Na krem układać warstwę maczanych biszkoptów, 1/3 kremu i kolejna warstwa biszkoptów i krem.

Całość odstawić do lodówki na kilka godzin, by biszkopty dobrze zmiękły. Przed podaniem posypać kakao.


Smacznego :)