czwartek, 31 maja 2012

Ciastka z masła orzechowego z czekoladą

Ciastka podpatrzone tu, od razu skradły moje podniebienie. Idealne - orzechowe z kawałkami czekolady. Takie domowe pieguski :) Składniki nieznacznie zmienione w stosunku do oryginalnego przepisu.
 

Składniki na około 30 ciastek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 g masła orzechowego
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie 200g mlecznej i 50g gorzkiej)
W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.
Z masy formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczyć ręką lub widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

niedziela, 27 maja 2012

Ciasto ze słonecznikiem

Napoczęta puszka kajmaku spowodowała przyspieszone poszukiwania wypieku w którym mogłabym ten smakołyk wykorzystać. Pomysłów było wiele, ale jak tylko przypomniałam sobie smak tego ciasta wiedziałam, że to będzie TO. Fantastyczne połączenie miękkiego biszkoptu, słodkiej karmelowej masy, chrupiących, karmelizowanych pestek słonecznika i "pijanych" herbatników.


 Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem mieszać do uzyskania puszystej masy, dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć z ubitą pianą i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut

Składniki na karmelizowane pestki słonecznika:
  • 250g ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki cukru
  • 80g masła*
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu prażyć do wchłonięcia się masła i do uzyskania na ziarnach karmelowej skorupki z cukru. Mieszać bo cukier szybko się przypala. Uwaga, masa jest bardzo gorąca.  Zostawić do lekkiego przestudzenia.

Składniki na masę:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 masło
  • uprażone wcześniej ziarno słonecznika
Miękkie masło zmiksować  z kajmakiem. Na końcu dodać słonecznik, wymieszać.

Dodatkowo potrzebne będzie:
  • 2-3 paczki herbatników
  • około 100ml wódki
 Składniki na polewę:
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
Masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i mieszać, aż się składniki połączą. Na koniec dodać śmietanę lub mleko, wymieszać i gotowe.

Ostudzony biszkopt warto troszkę nasączyć by nie był taki suchy. Może to być napar z herbaty, kawy lub sok. U mnie najczęściej jest to herbata lub woda z cukrem. 
Na biszkopt wyłożyć całą masę karmelowo-słonecznikową. Na masę  ułożyćy umoczone w wódce herbatniki. Całość polać polewą. Ciasto warto zostawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

*było więcej ale po kilku próbach zmniejszyłam ilość masła bo nie ma potrzeby używania go aż w takiej ilości.

poniedziałek, 21 maja 2012

Sałatka Cesar

Prosta, łatwa, smaczna - tak w skrócie można opisać tą sałatkę. Szybka - 3 składniki + sos (a gdy jeszcze użyje się gotowej mieszanki sałat) - błyskawiczna :)


Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 kromki chleba
  • sałata (najlepiej lodowa lub gotowa mieszanka sałat)
  • sos: 2 łyżeczki majonezu, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, sól, ząbek czosnku
Kurczaka pokroić w dowolne kawałki, oprószyć je solą i obsmażyć do zrumienienia. Chleb pokroić w kostkę i obsmażyć delikatnie, aż grzanki będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotować sos: przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z resztą składników.


Sałatę umyć i porwać na kawałki. Wyłożyć na talerz, na sałatę wyłożyć kurczaka, na to grzanki i polać sosem.


Smacznego :)

piątek, 18 maja 2012

Jak producenci robią nas w konia?

Nawet czytanie etykiet niewiele tu pomoże. A wszystko oczywiście dla naszej wygody, dla zachowania smaku itd. Nie oni pierwsi i nie ostatni zapewne. Nie da się nie zauważyć, że ceny żywności poszły w górę. Są jednak produkty, które cen nie zmieniły? Dlaczego? A no dlatego, że zmniejszyły one swoją gramaturę. Spotkałam się już z kawą, której opakowanie zwykle 250g teraz możemy kupić jako 225g. Wielkość paczki taka sama - tylko powietrza więcej. 

Z ciastek złotokłosych korzystałam bardzo często, we wszelkich przepisach, które zawierają kruszone zbożowe ciasteczka. Paczka 215g była idealna. Akurat na spód do sernika, czy tortu. Jakie było moje zdziwienie, gdy po zmianie opakowania na tekturowe, które zawiera 6 foliowych pakiecików, gdzie w każdym znajdziemy 2 (słownie: dwa) ciastka, waga ciastek spadła do 171g. To 20% mniej czy tej samej cenie! Trzeba będzie przerzucić się na jakieś inne.

A wy z jakich ciasteczek korzystacie? Czy zauważyliście jakieś inne produkty, które po zmianie opakowania w magiczny sposób straciły też na wadze?


Sposób na pstrąga

Pstrąg to wdzięczna ryba o delikatnym smaku, którą podać można na bardzo wiele sposobów. Dziś propozycja na pstrąga smażonego podanego z masłem i sosem czosnkowym.



Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi
  •  2 cytryny
  • sól 
  • bułka tarta
Ryby oczyścić z łusek, następnie pstrągi umyć (ja odcinam głowy, bo mi się na patelni nie mieszą w całej postaci ;) ). Cytryny umyć, i pokroić na plasterki. Ryby posolić i wkładać plastry cytryny do wewnątrz ryb a także układać je na rybach. Całość odstawić na minimum 1h w chłodne miejsce. Po tym czasie ryby obtoczyć w bułce tartej  i smażyć ok 5-7 minut z każdej strony.

Składniki na masło czosnkowe:
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek (świeży, suszony lub mrożony)
  • sól ziołowa

Wszystkie składniki mieszać do połączenia w jedną masę. Schłodzić.


Składniki na sos czosnkowy:
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (świeży, suszony lub mrożony)
  • sól
Wszystkie składniki wymieszać.

Gorącego pstrąga podawać z masłem i sosem i cząstką cytryny.



Smacznego :)




środa, 16 maja 2012

błyskawiczny 3-BIT

Czasami tak już jest, że chodzi za nami "coś" słodkiego. Teoretycznie nie wiemy co, ale wiemy czym owo "coś" nie jest. Dlatego myśl o batoniku, cukierku i wszystkim co szybkie i pod ręką nie powoduje szybszego bicia serca. Z kolei myśl o przygotowywaniu, pieczeniu i oczekiwaniu na ulubiony wypiek to, też nie jest to. Aby zaspokoić taką niecodzienną chętkę na "coś" dobrego i słodkiego przedstawiam przepis na szybkie ciasto. Dzięki wykorzystaniu słonych krakersów słodycz całości nie jest mdląca. I nie myślcie że trzeba koniecznie czekać, aż krakersy zmiękną...
  

Składniki:
  • 3 paczki krakersów
  • 1 duże opakowanie kremu do karpatki
  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu (aby przyspieszyć studzenie kremu polecam wstawić go do miski z zimną wodą). Ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na nią rozsmarować krem karpatkowy. Przykryć warstwą krakersów na którą wyłożyć masę kajmakową (aby łatwiej się rozsmarowywała wystarczy ją chwilę pomieszać lub podgrzać). Na masę kajmakową wyłożyć ostatnią warstwę krakersów na które należy wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem. I Voilà! Mówiłam, że będzie błyskawicznie :)



niedziela, 13 maja 2012

Schabowe inaczej

Podobno wszystko, co dobre, może się w końcu przejeść. Jeśli macie już dość tradycyjnych kotletów schabowych to spróbujcie ich w tej wersji. 

 

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  •  200g suszonych śliwek
  •  2 jajka
  •  bułka tarta
  •  1/2 puszki ananasów
  •  3 cebule
Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć jak tradycyjne schabowe. W tym czasie pokroić cebulę i podsmażyć ją, aż będzie miękka. Śliwki zalać wrzątkiem i na chwile odstawić. Ananasy pokroić w cząstki. 

W naczyniu żaroodpornym na dno ułożyć 1/4 cebuli, kilka śliwek i 1/4 ananasa. Na to położyć usmażone kotlety, na wierzch pozostałą część składników. Całość podlać niewielką ilością płynu (2-3 łyżki wody po śliwkach i 3-4 łyżki soku z ananasów). Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Dusić około godziny.


szarlotka na kruchym cieście

Zdarza mi się czasem, że próbuję odtworzyć smak potrawy, jaką gdzieś udało mi się zjeść, w domowych warunkach. Jeśli coś jest dobre w jakiejś knajpce to może i w domu będzie równie dobre. Nigdy jednak nie próbowałam odtworzyć czegoś tylko na podstawie zapachu i wyglądu. A tak będzie w tym przypadku. Inspiracją jest, podobno najlepsza na świecie, szarlotka podawana w schronisku "Samotnia" w Karkonoszach, na jednym ze szlaków prowadzących na Śnieżkę. Dane mi było ją zobaczyć i powąchać, ale to wyraz uwielbienia i pełni szczęścia w oczach jedzącego był główną motywacją. Mam nadzieję, że moja wersja też kogoś doprowadzi do takiego stanu umysłu. W końcu widok mężczyzny uśmiechającego się do kawałka szarlotki jest bezcenny :)



Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka smalcu (nie jest to składnik konieczny, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki  zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Jedną część warto włożyć do zamrażalnika - łatwiej będzie ją potem zetrzeć.



Składniki na farsz:
  • 2 kg jabłek (miałam tylko 1,6kg i wyszło trochę za mało "nadzienia")
  • cukier
  • cynamon
  • 3 goździki
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie łyżka bułki tartej 
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dusić razem z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i goździkami. Jak sok odparuje wyłowić goździki. Jeśli masa jest mocno wilgotna i podchodząca sokiem dodać bułkę tartą która zwiąże sok.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia ( u mnie blaszka 25x39cm). Na ciasto wykładamy masę jabłkową, na nią ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 60 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.





piątek, 11 maja 2012

Coś innego na obiad...

...Czyli placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym. Jak tylko zobaczyłam przepis na te placuszki, wiedziałam, że wkrótce będą gościły na moim stole. Nie ma cudów, nie zdarzyło mi się ugotować ziemniaków akurat - zawsze troszkę zostaje. Co z nimi robić? Ano właśnie dlatego pomysł placuszków tak mi się spodobał.
Na pomysł bezmięsnego obiadu panowie patrzą nieufnie - wg nich mało siły jest po takim posiłku. Niemniej obiad był, został zjedzony a na pytanie czy jest smaczny usłyszałam "skoro jem znaczy, że dobre". Więcej pytań nie zadawałam ;)


Składniki na placuszki dla 4 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  •  100 g masła
  •  ok. 200 g mąki pszenne
  •  sól, pieprz do smaku
Obrane ziemniaki ugotować, a następnie odsączyć i rozgnieść. Jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki, należy je rozgnieść i podgrzać. Do ciepłych ziemniaków dodać masło i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Dodać tyle mąki, żeby ziemniaczane "ciasto" nabrało dość zwartej konsystencji. Na obsypaną mąką deskę wyłożyć masę ziemniaczaną, chwilę wyrabiać i podzielić na dwie części Każdy kawałek uformować w wałek podzielić nożem 1 cm grubości kawałki. Placki za pomocą szpatułki przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć około 5 minut z jednej strony. Następnie przewrócić i smażyć dalej aż się zarumienią. Podawać ciepłe. Podać je można w zasadzie ze wszystkim na co mamy ochotę.
 
Składniki na sos pieczarkowy:
  • 700g pieczarek
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • 300ml śmietany 18%
  •  Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki

Pieczarki obrać, pokroić w dowolne kawałki (u mnie ćwiartki). Podsmażać chwilę na oliwie, aż puszczą wodę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wlać bulion. Dusić pod przykryciem aż pieczarki będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę, doprawić pieprzem i solą jeśli trzeba. Jeśli sos jest zbyt rzadki warto zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszać z pieczarkami i gotowe.



 

Tort Szwarcwaldzki/Black Forest/Czarny Las

Czyli z nazwy jak kto woli, natomiast w smaku wiadomo - ciemny biszkopt, wiśnie i bita śmietana. Ktoś powie - "Banał!" Tylko jak ten banał smakuje :) Tort nie jest za słodki, ani za kwaśny, nie jest też bez smaku, o nie. Przepis wykorzystałam z tej strony. Nie był trudny do wykonania jednak poległam na śmietanie. Po raz pierwszy zdarzyła mi się sytuacja, że śmietana nie dość, że długo nie chciała się ubić to jeszcze po ubiciu momentalnie opadała. Nie polecam śmietany Łaciatej (chyba, że akurat trafiłam na jakąś felerną). Z Piątnicą takich problemów nie miałam.

 

Składniki na ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną czekoladą, aż do gładkości. Powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Syrop do nasączenia blatów:
  • 75 ml soku z wiśni (u mnie sok wiśniowy Tarczyn ;) )
  • 75 ml likieru wiśniowego
Wymieszać.

Masa wiśniowa:
  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki - u mnie sok wiśniowy)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 450 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.


Krem:
  • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć syropem, wyłożyć połowę masy wiśniowej na to ubitą śmietanę. Kolejny blat biszkoptu, nasączenie,  reszta wiśni, bita śmietana. Na to wyłożyć ostatni blat ciasta, nasączyć i wyłożyć resztę bitej śmietany również na boki tortu. Dekorujemy.


środa, 9 maja 2012

Sernik z białą czekoladą

Kremowy i puszysty jednocześnie - sernik z delikatnym smakiem białej czekolady w tle. Słodycz masy serowej kontrastuje z kakaowym spodem. Szybki i łatwy do wykonania. Polecam wszystkim sernikomaniakom ;) Przepis oryginalny z tej strony, z moimi modyfikacjami.



Składniki na kruchy spód:
  • 1,5szklanki mąki
  • 125g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka wody
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia,  wyłożonej papierem (u mnie blaszka o wymiarach 28x23cm). Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu śmietankowego (używam zmielonego twarogu Piątnicy)
  • 0,5 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
  • 200 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka 

Ser wymieszać z roztopioną czekoladą, mlekiem i żółtkami. Stopniowo dodawać cukier, do uzyskania odpowiedniej słodyczy oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec wmieszać, ubite na sztywno, białka.  Masę przelać na upieczony wcześniej, kruchy spód. Piec w 160 stopniach ok 60-70minut. Studzić w uchylonym piekarniku.


Smacznego! :)